Избрани Новини

Автентичност и крафт - световна тенденция при високоалкохолните напитки

Българската ракия е истински крафт

Днес се проведе специална пресконференция за представяне на новини, свързани с пловдивското издание на Spirits Selection на Concours Mondial de Bruxelles и съвременните тенденции в индустрията на високоалкохолни напитки в България и по света. Специално за медиите след края на срещата се проведе кратко обучение на тема „Как да дегустираме високоалкохолни напитки като професионалисти?“, на което международният експерт Филипо Балдан демонстрира как се оценяват напитки професионално, придружено с дегустация. Той е френски експерт, член на международното жури на Spirits Selection и автор на два модерни коктейла с ракия – „Българската пролет“ (Bulgarian Spring) и „Имало едно време…мащерка“ (Once upon a thyme).
В пресконференцията участваха Розалин Петков, заместник-кмет на община Пловдив, Бодуа Аво, Председател на Concours Mondial de Bruxelles и създател на Spirits Selection, Тиери Хейнс, Директор на Spirits Selection, Меглена Михова, „Пробежекс“ – представител на Spirits Selection и Concours Mondial в България.
„ За мен е чест да ви приветствам от името на кмета на Пловдив инж.Иван Тотев, както и от свое име. Благодаря на всички за интереса към събитието! За нас това е важно по 2 причини. Първо, защото сме радостни от факта, че след домакинството през 2016 година на 23-тото издание на най-престижния винен конкурс в света „Concours Mondial de Bruxelles“, за втори път градът ни посреща проява от такъв висок ранг, какъвто е конкурса „Spirits Selection 2018“. И второ, щастливи сме от факта, че България е предпочетена за домакин в надпревара с водещи страни в производството на високоалкохолни напитки, а Пловдив е избран като център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България – Тракийската низина. Разбира се и като първия български град, избран за Европейска столица на културата 2019“, каза заместник-кметът Розалин Петков. Той благодари от името на община Пловдив на партньорите от фирма „Probegex“ за добрата съвместна работа при организацията на конкурса, както и за ценното сътрудничество на Министерство на икономиката.
Какви са последните тенденции на световния пазар на спиртни напитки, разказа Тиери Хейнс, директор на Spirits Selection.
„През последните двадесет години секторът претърпя огромна трансформация и отбеляза огромен ръст. Конкуренцията се изостри много, появиха се нови категории, вече наложените станаха по-изобретателни. Всеки ден по света се появява по една нова инсталация за дестилиране, която носи със себе си обещание за още нови продукти“, сподели Тиери Хейнс.
Коктейлите и craft напитките отново са на мода. Предвижда се огромен ръст на пречистени и майсторски напитки от по-малки производители. Потребителите искат да знаят какво пият, откъде произхожда, кой го произвежда, търсят нещо различно… В момента тази тенденция засяга най-изтънчените напитки, но ще се окаже водеща и за останалите.
От световното производство на спиртен алкохол, койтго е около 24 млд литра, една трета се произвежда в Китай – байджо. След това се нареждат водка, ром и уиски. Индия пък е най-големият производител на уиски. На пазара на високоалкохолни напитки се откроява тенденцията за производство и консумация на крафт напитки. По този начин хората се връщат към корените си. На местно ниво ракията е именно такава крафт напитка.
Тиери Хейнс обясни, че в света има интерес към високоалкохолните напитки като уиски и бърбън, като водка и джин, ром. Но в различните краища на света се търсят различни алкохолни напитки. Към джина има интерес в страни като Белгия, Англия. Интересен факт е и това, че джин се произвежда и в България. В Северна и Южна Америка се търси ромът.
„Ракията е популярна напитка на Балканите и националната напитка на България. За нас като хора, които не сме българи, първо трябваше да научим какво е ракия, тъй като с „ракия“ се означават плодови брендита. Но вече всичко ни е ясно, защото в първия ден на Spirits Selection 2018 имаше 3 майсторски класове за ракията“, разказа директорът на конкурса.
Той добави, че най-разпространената консумация на високо алкохолни напитки е в три варианта – в коктейли, като диджестиви или с определена храна. В рамките на конкурса са останали изненадани, че ракията може да се консумира с доста голямо разнообразие на храни. Начин обаче, по който тази напитка може да придобие по-голяма популярност и търсене, е чрез коктейлите. Защото тенденцията за консумация на коктейли е световна. И именно тя доведе до бум в цялата високо алкохолна индустрия.
„Ние не случайно избрахме Пловдив за домакин на Spirits Selection, защото една от целите на конкурса е да запознае журито с нови производители и автентични напитки като ракията, която тук има дълги традиции, но извън този регион за нея се знае малко.“ каза още Тиери Хейнс, Директор на Spirits Selection.
Категорията джин е добре наложена и ще продължи да бележи ръст, тъй като новите пазари, например Индия, ще подкрепят продажбите й. Джинът е една от малкото спиртни напитки, които жените харесват, а сред предимствата му е и че е много лесен за сервиране – никога няма да сгрешиш, ако го смесиш с тоник. Тенденцията „джин с тоник“ вече е глобална и се подкрепя и от наличието на пазара на висококачествени тоник напитки.
Търсенето на коняк също има ръст, който идва най-вече от Китай и САЩ. Но то може и да не посрещне очакванията, защото производството му е ограничено. Забележете, че марка номер едно е Emperador от Филипините и тя има 300 милиона бутилки продажби годишно, много повече от цялото производството на коняк.
Ромът е новото уиски и следва стъпките му, но понеже този път е вече утъпкан, върви по него много по-бързо. През последните две години огромен брой производители на ром станаха международни след десетилетия на местни продажби. Броят бутилки ром по света (вкл. кашаса) е вече по-голям от този на уиски.
Водката ще продължи да губи пазарен дял през 2018 г. според изследователите от Euromonitor, но фокусът към premium марките ще забави спада. Възможно е да станем свидетели на завръщане към непретенциозното позициониране на водката.
Интересно е и на възникващите пазари, като бързо развиващите се икономики на Индия и Китай вече изискват напитки с високо качество, за да покажат колко добре се справят. Продажбите в тези две държави нарастват значително и като брой бутилки, докато в Европа нараства предимно цената.
„Правим първите плахи стъпки, но имаме голям потенциал“, каза Меглена Михова. Доказателство за това са спечелените медали от предишните издания на конкурса – за водка и джин. За първи път, на митналото издание български производител получи Голяам златен медал за българско бренди. За да станем по- разпознаваеми и популярни обаче е необходимо да продължаваме да организираме различни маркетингови събития.
Резултатите от конкурса ще станат ясни на 6 септември. Утре на специална церемония Пловдив ще предаде домакинството на следващата държава, в която ще се проведе Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Вечерта на 23 август, на Античния театър за гостите на конкурса и за пловдивчани, концерт ще изнесе Фолклорен ансамбъл „Тракия“. Концертът е с начало 20 часа и вход свободен!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов