Избрани Новини

Пловдив стана световна столица на високоалкохолните напитки

Градът е домакин на международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles

От днес, 20 август, до 25 август 2018 г. Пловдив се превръща в световна столица на високоалкохолните напитки. Градът става домакин на международния конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles.
Експерти от цял свят ще дегустират уиски, водка, текила, бренди, джин, грапа, байжиу, писко и ракия, ще посещават български производители и културно-исторически забележителности. Над 70 международни журналисти, енолози и вносители ще открият българската индустрия, традиции, история и култура.
На 20 август сутринта започнаха майсторските класове за експертите. Как се разпознават различните видове уиски представи френският експерт и автор на енциклопедия Сирил Малд, който пристигна специално за конкурса. „Посланикът“ на чилийското писко Родриго Флорес ще говори за отлежали спиртни напитки. Три от майсторските класове са за българската ракия – различни видове, как се дегустира и консумира, как се съчетава с храна. Мастъркласовете за родната „вода на живота“ ще водят проф.Николай Бакалов, проф.Николай Стоянов и собственикът на Rakia Shop Светлин Мирчев.
До обяд през всеки един от следващите три дни - 21, 22 и 23 август - международното жури ще оценява чрез „сляпа дегустация“ високоалкохолни напитки. На 21 и 22 август следобед са предвидени посещения при производители. Следващата страна-домакин на Spirits Selection ще бъде обявена на 23 август на обяд. След това международното жури ще посети забележителности в Пловдив. Денят ще приключи с концерт на Ансамбъл „Тракия“ от 20 часа на Античния театър (с вход свободен), както и с галавечеря за гостите в Стария град. За международните съдии, които искат да научат повече за България, е предвидена допълнителна програма в централната и източната част на страната ни.
Пловдив е домакин за втори път на проява от такъв ранг. През 2016 г. в града под тепетата се проведе винения конкурс Concours Mondial de Bruxelles.
България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г., като успеваемостта ни (спечелени медали спрямо подадени мостри) e между 30% и 40%. Миналата година, когато 1200 мостри от 54 страни се борят за отличие, родна напитка е отличена за първи път с Grand Gold медал.
Spirits Selection 2018 се организира с подкрепата на Министерството на икономиката и Община Пловдив. Той е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на отличените напитки. Представителят на конкурса в България е „Пробежекс“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов