Лятната антиспин кампания продължава в Сапарева баня

Днес е от 11:00 до 14:00 ч. на Гейзера

Стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември 2018 г.
В страната функционират 13 кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към РЗИ. В тези кабинети се извършва предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти за повишаване на информираността по проблемите на ХИВ/СПИН. От началото на годината до м. юли над 162 000 лица са се изследвали в цялата страна.
През периода 1986 г. – 3.08.2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. Запазва се тенденцията от последните години броят на новорегистрираните мъже да е многократно по-голям от инфектираните жени. Съотношението на инфектираните мъже и жени през настоящата година е 6:1 (139 мъже и 22 жени).
Тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 44%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 25%.
Честотата на новорегистрираните случай с ХИВ инфекция на 100 000 души население в страните от ЕС и ЕИП през 2016 г. е 5.7, за България показателят е 2.8, т.е. страната ни е с двойно по-ниско разпространение на ХИВ сред страните от ЕС и ЕИП.
По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път. В 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.
Към 31 юли 2018 г. общо 1 430 лица с ХИВ се проследяват в секторите за лечение на пациентите с ХИВ/СПИН, а 1 334 (93%) от тях получават съвременна антиретровирусна терапия. Осигурени са всички необходими тестове и консумативи.
В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техният здравно-осигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.
Разкрити са и работят 5 сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

В Кюстендилска област кампанията стартира в началото на август. Мероприятията се организират от РЗИ-Кюстендил и общинските ръководства в градовете Кюстендил, Дупница, Сапарева баня и Бобов дол:
Анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН; разпространяване на здравно-образователни материали и презервативи;
изследване на количеството въглероден окис в издишания въздух на пушачитесе проведе досега в Кюстендил, Бобов дол и Дупница.
Днес, 17.8.2018 г. – от 11:00 до 14:00 ч. – Сапарева баня, на Гейзера.
Всеки работен ден, от 9:00 до 14:00 ч. в приемния сектор на РЗИ- Кюстендил  се предоставя анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН
с бързи тестове.