Избрани Новини

406 души от областта са се изследвали за ХИВ и СПИН тази година

Животът

20-05-2018, 17:00

Снимка:

РЗИ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

20 май е Международен ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май, тази година премина под мотото „Подготовката за бъдещето се основава на опита ни от миналото!“.
Кампанията е съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог в уязвимите общности и за ускоряване на застъпническите действия в посока към действащи политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса. 

От началото на годината до 9 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже/жени). От новорегистрираните болни 5,3% са се инфектирали при инжекционна употреба на наркотици, а над 90% - по сексуален път, 53% от които при хомо или бисексуален контакт.
Във Великотърновска област в Кабинета за безплатно и анонимно изследване за ХИВ и СПИ в РЗИ – Велико Търново, от началото на годината са преминали 406 души, на възраст от 16 до 83 години, от които 287 жени и 119 мъже. 
По повод на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ – 20 май 2018 г. , РЗИ – Велико Търново проведе акция за безплатно и анонимно изследване за ХИВ и СПИ, като част от кампанията „Клиника на открито“, проведена на 17 май в парк „Марно поле“ – Велико Търново – изследвани и консултирани са 61 лица (10 мъже и 51 жени), на възраст от 16 до 83 години. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов