Избрани Новини

Отново ще катерят Тумба

Проявата е под надслов "Балкани без граници"

Под надслов "Балкани без граници" на 18 и 19 август 2018 г. за осемнадесета поредна година ще се организира международно изкачване на връх Тумба - 1880 м в планината Беласица.
Организирането на "Балкани без граници" е съвместна проява между ТД"Калабак" - Петрич и Планинарски клуб "ЕНТУЗИЈАСТ" - Струмица.

Тумба  е връх в планината Беласица, който се издига на главното планинско било. При върха се пресичат държавните граници между България, Гърция и Република Македония. На върха е разположена гранична пирамида №1. Върхът има куполовидна форма със стръмни южни и северни склонове.
През август се организира традиционен международен туристически поход за изкачването на върха под надслов "Балкани без граници".
Маршрутът, чието мото е „Балкани без граници“, започва от центъра на с.Скрът, маркиран с жълта маркировка. В този район северните склонове на планината са доста стръмни. Пътят е със значителен брой серпентини и постепенно набира височина. След около 10 км от началото към него се присъединява път, идващ отдясно, от с.Габрене. Пътят преминава през широка планинска заравненост, където може да се устрои палатъчен лагер. След още 5 км или общо около 4 – 5 часа ходене се стига в местността Щаба, намиращ се на 1540 м. н.в.
Оттук изкачването на връх Тумба става, като се следва червена маркировка, допълнена на места от стълбова. Първоначално маршрутът е по автомобилен път, а след това по пътека, като в последния участък до върха няма такава. Минава се край малки храсти и сипеи от камъни. За по малко от 2 часа се стига на върха, където се събират границите на България, Гърция и Македония. От върха на юг се открива най-хубавата гледка към Дойранското езеро.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов