Избрани Новини

Кметът на Петрич се включи в традиционното изкачване на връх Тумба (снимки)

На гранична пирамида № 1 на връха се събраха туристи от България и Македония

Десетки туристи изкачиха и тази година емблематичния връх Тумба в планина Беласица, където се пресичат границите на три държави. Международният поход до върха се провежда от 2000 година насам по инициатива на Туристическо дружество „Калабак” Петрич и Планинарско дружество „Ентусиаст” Струмица, Р Македония, съобщиха от Община Петрич.

Преходът от село Скрът до връх Тумба е с продължителност 6 часа. Като най-многобройна се отличи групата на ТД ”Калабак”, водена от Елена Милушева – председател на клуба по пешеходен туризъм, в която се включиха и представители на туристически дружества от Дупница, Банско, Пловдив и Етрополе.

В 11.30 ч. на неделния ден на гранична пирамида № 1 на връх Тумба се събраха туристите от България и Македония, за да развеят националните знамена с послание за приятелство и уважение между двата съседски народа. Това подчерта в приветствието си и кметът на община Петрич Димитър Бръчков, който беше един от участниците в похода тази година.

"Нека имаме повече поводи, които да ни обединяват в трудното време днес”, каза градоначалникът. Бръчков награди най-възрастния турист ветеран – Кирил Гогушев на 86 години от гр. Петрич, който изкачи връх Тумба наравно с младите и предизвика у тях истинско удивление и респект. С грамоти и награди бяха отличени също ТД ”Калабак” и планинарско дружество „Ентусиаст” Струмица за отличната организация на похода, както и най-малките участници в проявата тази година.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов