Избрани Новини

Цвета Караянчева: Българският фолклор е магия, но и памет!

"Без памет един народ е обречен на забвение", заяви председателят на парламента

Българският фолклор е магия, но и памет, а без памет един народ е обречен на забвение. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която поздрави участниците и гостите на заключителния концерт на 15-тия събор на народното творчество „Пирин пее“. Тя отбеляза, че с многообразието от песни, танци и ритми, носии и шевици Пирин омагьосва своите гости.
Когато Пирин пее, природата замлъква, а боговете слизат на земята, за да се насладят на това чудо, да чуят спиращите дъха песни и танци, каза Цвета Караянчева. По думите й няма друг фолклор в света, в който така да се вплетени мъката и радостта.
Пред нас стои задачата да съхраним нашите традиции и да ги предадем на идните поколения, подчерта председателят на парламента. България е малка, но благословена с прекрасни хора, природа, фолклор, отбеляза Цвета Караянчева. Вие, чедата на Пирин, сте пазителите на тази съкровищница, на фолклорната магия, обърна се тя към участниците в събора.
В заключителния  концерт участваха Ансамбъл „Пирин“ и Фолклорна група „Веселина“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)