Избрани Новини

В ТЕЦ "Бобов дол" пробно се използва слама за гориво

Закупена е нова инсталация за дробене на суровината

В ТЕЦ "Бобов дол" пробно се използва слама за гориво, съобщи изпълнителният директор на дружеството инженер Емил Христов, цитиран от БНР . За целта е закупена нова инсталация за дробене на суровината.

Централата има вече издадено разрешително от екоминистерството да използва алтернативно гориво слама. Екип от полски специалисти е в централата, за да провери как работи инсталацията за дробене на суровината. Слама след жътвата в региона има предостатъчно. Информирани казаха, че земеделски производител от Сапарева баня доставя слама на 250-килограмови рула, всяко от което струва около 20 лева. Малките бали слами от 10 килограма пък са по 1 лев, казаха земеделски производители от Бобовдолско. 

Биомасата, смес от слама и дървени отпадъци, няма да е основно гориво в ТЕЦ "Бобов дол". Един от 230-мегаватовите блокове изгаря по около 7 500 тона въглища на денонощие, казаха специалисти.

Сламата ще се използва като допълнително гориво, след като два подземни рудника за въглища - "Бабино" и "Бобов дол", бяха закрити. 

Освен от открития рудник в Бобов дол, въглища се карат и от мини "Перник" и мини "Брикел". Така въглищата си остават основното гориво за централата, плюс сламата.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)