Избрани Новини

„Модерно робство“ и некоректни работодатели – най-честите жалби до омбудсмана

Над 75 000 сигнала за три години до институцията

За трите отчетни години институцията омбудсман, начело с Мая Манолова, е работила по 75 339 случая. Броят на случаите не е равен на броя на хората. Манолова отчете нарастваща тенденция през последната година да се отправят колективни жалби. Такива са случаите с некоректните работодатели.

От 30 юли 2015г. в приемната на омбудсмана са приети 42 690 души. Подадени са 32 649 жалби, като 31078 от тях са приключени до момента.

"Всяка втора от препоръките на омбудсмана е изпълнена изцяло или частично", похвали се Мая Манолова.

Очаквано най-много са жалбите, свързани с „модерното робство“ или работодателите, които не плащат заплати на служителите си, за правата на потребителите, а после следват тези, свързани със социалните права. Отчита се и скок на жалбите свързани с правото на собственост и чиста околна среда.

Като справедлива кауза, по която е постигната национална коалиция между всички институции, неправителствени организации и граждани, Манолова отчете повдигнатият на европейско ниво по време на европредседателството ни въпрос за двойния стандарт при храните. Според нея това е доказателство, че България може да защитава не само собствените си граждани, а и още 100 млн. граждани, които живеят в Източна Европа.

„ЕК в резултат на петицията, заяви че започва процедура по изработване на директива, която да забрани двойните стандарти“, изтъкна Манолова. По оценка на българските граждани събитието, на което беше организатор институцията на омбудсмана, е в топ 3 на най-важните събития по време на Българското председателството на Съвета на ЕС.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов