Двама сводници - мъж и жена - се изправят пред съда в Благоевград

Извършените от тях престъпления са свързани с трафик на хора за сексуална експлоатация

Районна прокуратура – Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Е.Д. и И.М. за извършени от тях престъпления, свързани с трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

Обвиняемата Д. застава на подсъдимата скамейка за това, че през различни периоди от 2009 г. до 2017 г. набирала и убеждавала различни жени да извършват сексуални услуги срещу заплащане. Тя ги настанявала в ангажираните от нея жилища в градовете Лимасол и Ларнака в Република Кипър с цел да бъдат използвани за развратни действия. За предоставяните от тях сексуални услуги Е.Д. обещавала, давала и получавала облаги. Тя предлагала и давала на проституиращите жени част от сумите, осигурявала помещения, грижи, обезпечавала с камери и физическа охрана, а също така намирала клиенти.

В отделни случаи обвиняемата транспортирала от Благоевград до София и превела през границата - ГКПП Аерогара София – Летище Ларнака, няколко жени с цел да бъдат използвани за проституция в Кипър.

Част от престъпните деяния Е.Д. извършила сама, а други в съучастие с И.М. – другият обвиняем по делото. Той също набирал жени за развратни действия срещу заплащане, както в България, така и в Кипър, транспортирал ги, превеждал през границата и настанявал в различни хотели и квартири. За целта той упражнявал принуда чрез употреба на физическо насилие, закани и заплахи.

Обвиняемата Е.Д. е била задържана на 27.11.2017 г. в София по време на съвместна операция, провеждана от създадения в Хага чрез Евроджъст международен екип за разследване. Тогава нейният съучастник И.М., успял да напусне пределите на страната, като заминал за Кралство Испания. Четири месеца по-късно, след издадената срещу него Европейска заповед за арест, той e бил заловен в Словения и предаден на разследващите органи в България.

Предстои делото срещу двамата обвиняеми да продължи в съда.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"