Избрани Новини

Пиринска фиеста на Международния фолклорен фестивал във Велико Търново

Това е поредният триумф на пиринския фолклор на престижната фестивална сцена.

Започналият 21-и международен фестивал във Велико Търново, макар и косвено, представи с пирински звуци и ритми необятната българска фолклорна съкровищница, съобщи за Благоевград утре от старата българска престолнина фолклористът и публицист Димитър Тренчев. Той припомни, че това е поредният триумф на пиринския фолклор на престижната фестивална сцена.
„Както на традиционното дефиле, така и на сцената в летния театър в парк „Марно поле“ като музика, като хореография и като сценични костюми показаното от ансамбъла „Развитие“ от град Севлиево, с ръководител Йордан Йорданов, беше своеобразна жива огърлица от пирински бисери“ – анализира Тренчев и с присъщата на познавача наблюдателност изреди подробностите.
„Женските костюми бяха огледална реплика на пиринската белодрешна женска носия, а мъжките – на франгалийските носии от Петричко. Представените танци с тъпани пък бяха композиции, чийто първообраз е една от визитките на ансамбъл „Пирин“ – световно известният „Танц с тъпани“ на хореографската легенда Тодор Бекирски.“ – отбеляза в заключение Тренчев и допълни, че другият презентатор на българския фолклор е бил местният детски фолклорен ансамбъл „Търновче“.
Фолклорният наблюдател допълни, че международният форум във Велико Търново ще продължи една седмица, с участието на ансамбли от Русия, Китай, Мексико, Малайзия, Коста Рика, Грузия, Боливия и Венецуела.
„А петък ще бъде традиционната вечер на българския фолклор, за която читателите на Благоевград утре ще бъдат своевременно информирани, а онези, които искат да съпреживеят случващото се на сцената, ще могат да го направят чрез малкия екран от директното включване на благоевградската телевизия „Родина“, която е един от медийните партньори на фолклорния форум.“

/Димитър Тренчев, специално за „Благоевград утре“/




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов