Избрани Новини

Лозе на покрива? Защо не!

То не иска мотика, а предлага екстри

Все се е чувало и виждало лозе на баир или лози по фасадата на блокове, но лозе на покрива - това е нещо съвсем ново и различно. Американска иновация, която печели голяма популярност в Ню Йорк. Предприемачът Девин Шумакър избрал покрива на стара коробастроителница в Бруклин, за да засади там лозите и мечтите си, информира БНТ.
Девин Шумакър, собственик на първото лозе на покрив: Това е първото лозе на покрив. В саксия има 4 лози, така че общо имаме 168.
Шумакър се захванал с лозето през 2012-та. В продължение на четири години той упорито проучвал вариантите за отглеждане на грозде в градски условия.
Девин Шумакър, собственик на първото лозе на покрив: Всъщност, искахме да създадем градски оазис. Тук има лози, хамаци, зони за отдих.
Според Шумакър градското лозарство има много предимства - почти липсват заболявания по насажденията. Постоянните въздушни течения не позволяват разпространението на гъбични инфекции, а в същото време растенията са изложени на обилно слънце.
Първото производено градско вино от лозето на покрива ще се появи следващата година. Шумакър възлага надежди, че то ще бъде с много добри качества, които ще оправдаят и цената му. По-добре е да не я споменаваме засега. Цифрата заплашва да предизвиква световъртеж. Нека се ограничим до количеството.
Девин Шумакър: Планираме да произведем по 300 бутилки всяка година.
Дали тази реколта може да върне инвестициите? Отговорът на логичния въпрос идва с добавената стойност на обстановката. Много е важно къде човек разпуска с чаша в ръка, а винарната на Шумакър предлага разнообразна и приятна обстановка плюс събития. Като организиране на филмови вечери и курсове по йога. Или като съзерцание, пресяване на мислите, търсене на истината във виното и приятните разговори. Лозето може и да иска мотика, но това на Шумакър предлага много допълнителни екстри в добавка към изтънчените винени сортове.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов