Избрани Новини

Гроздето е най-ефикасният антидепресант

Общество

07-02-2018, 06:48

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Депресията е свързана с редица процеси, които протичат заедно с тежки психични разстройства

Учени от болницата "Маунт Синай" в САЩ стигнаха до заключението, че най-ефикасни и безвредни за здравето антидепресанти се получават на базата на органични съединения, съдържащи се в гроздето, съобщи Лайф, цитира БНТ.

Терапевтични изследвания показват, че гроздето не само има силен седативен ефект, но и допринася да се неутрализират много от съпътстващите депресията заболявания на нервната система.

Учените отбелязват, че депресията е свързана с редица процеси, които протичат заедно с тежки психични разстройства. Сред най-разпространените здравословни проблеми, които се появяват въз основа на депресия, са възпаленията на периферни органи на имунната система, измененията на лимфни възли и някои тъкани, както и намаляването на мозъчната активност. Потискането на имунната система в крайна сметка влияе върху синапсите - структури, които позволяват на невроните да взаимодействат помежду си.

По мнението на учените, съвременните антидепресанти имат за цел да регулират невромедиаторите - биологично активни вещества, като серотонин и допамин, които отговарят за предаването на електрохимични импулси. При това депресивното състояние и други психични проблеми често се нуждаят от по-сериозна намеса.

Учените смятат, че на базата на органични съединения в гроздето може да се създаде ДНК ваксина, която ще се подбира въз основа на особености на човешкия организъм.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов