Избрани Новини

Отиде си от този свят една голяма българка!

На 108 години и 172 дни почина една от най-възрастните жени в България

Живот като за филм: На 108 години и 172 дни почина една от най-възрастните жени в България, спасена като дето по чудо от башибозука в дълбока хралупа.
Най-възрастният жител на Хасковска област и една от най-старите българки баба Матена почина на 108–годишна възраст, съобщиха от община Ивайловград.Тя е сред малцината живели в два века.
През дългия си и достоен живот тя успя да преживее четирите големи войни – Балканската, Междусъюзническата, както и двата световни конфликта.
Баба Матена е родена в село Голям Дервент на 13 януари в далечната 1910 г. Семейството й построява голяма къща с намерението там да живее целият им род заедно. За нещастие, по време на събитията през 1913 г., турците изгорили домът й, а част от роднините й са избити.
По време на Балканската война преживява драмата на тракийските бежанци. Прекарва повече от денонощие като тригодишно дете, скрита от родителите си в дълбока хралупа, за да не бъде посечена от преследващия бежанците башибозук.
После се установява село Ламбух, където се омъжва и отглежда децата си. До 2010-а година, когато навърши 100 години отрудените й ръце биеха камбаната на селската църква. До своята 104 годишна възраст старицата живя в Ламбух, грижеше се сама за себе си и къщата си. След това се премести в старческия дом в Ивайловград, където й разрешиха да си направи малка градинка.
Само до преди две години емблематичната за региона баба прекопаваше лехите. Тайните на дълголетието си баба Матена обясняваше с много труд, вяра в Бога и прекрасното малиново вино, което дълги години сама си приготвяше. Столетницата последва съпруга и децата си в отдвъдното в сряда, на 108 години и 172 дни. Стотици жители на Ивайловград се преклониха и сбогуваха с достойната старица.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)