Избрани Новини

Напусна ни художничката Нина Златева. Поклон!

"Целият ни живот е зареден с едно голямо очакване на нещо красиво, на нещо желано, на радост - кой какво си пожелае", казваше Нина

Напусна ни известната и обичана благоевградска художничка Нина Златева. Вчера тя отблетя към отвъднто, макар че имаше още много какво да даде на изкуството, приятелите и почитателите си.

Защото живееше винаги в бъдното, в очакване. Така се наричаше и празничната й коледна изложба.  "ОЧАКВАНЕ" бе открита в столичната галерия ТЕА АЛБА. Великолепни багри, библейски и приказни сюжети, сътворени от Нина Златева като благослов изпълваха душите с радостни трепети и възторг. Това бе поредната й, и последна самостоятелна изложба живопис.

Нина Златева е родена на 9.03.1960г. в Русе, но живееше и работеше в Благоевград. През 1987 г. завършва ВИИИ „Николай Павлович" - София, специалност „Консервация и реставрация". През 1989 г. става член на СБХ, а от 2001 г. е приета за член на ICOMOS (UNESCO) - Париж. Шест поредни години работи като реставратор - ръководител на колектив към Националния институт за паметници на културата. Осъществява самостоятелни и участва в общи изложби в България и зад граница - Швейцария, Холандия, Франция, Южна Корея, Германия, Австрия, Полша, Унгария, Македония, Гърция. Нейни творби са представяни в Есенните салони в градовете Арл и Ним - Франция, в колективни изложби в Културен институт - Прага и Културен институт - Берлин. Има многобройни участия в национални и регионални изложби.

В интервю за Blagoevgrad.utre.bg тогава, в края на 2016-та година, художничката сподели, че лично тя е доволна от изминалата година, защото според Нина Златева това бе една пълноценно изживяна година. През 2016-та Нина остави цели 5 изложби зад гърба си - един своеобразен рекорд в тази посока. И вече работеше над нови платна и идеи, отново, както казваше тя, в нейните си тематични цикли. И живееше като в картините си в очакване, защото бе дълбоко убедена, че целият ни живот е зареден с едно голямо очакване на нещо красиво, на нещо желано, на радост - кой какво си пожелае. Според нея очакването е двигателят, движещата сила, която ни кара да вървим напред.

Нина Златева отлетя в един по-цветен и светъл свят, малка част от който тя рисуваше. Всеки ще може да се поклони за последно пред нея на 6.03.2017 г. в Благоевград /Гробищна църква - стари гробища/ в 12:00 часа. Който не може, нека запали свещичка, за да осветим пътя й. Поклон!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов