Избрани Новини

Започва подаването на проектни предложения по Националния иновационен фонд

До 500 хил.лв. ще могат да ползват бенефициентите за реализиране на иновативни проекти

От днес започва подаването на проектни предложения по Деветата конкурсна сесия на Националния иновационен фонд. Компаниите и научните организации могат да кандидатстват с иновативни проекти с бюджет до 500 хил. лв. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на среща с бизнеса и научните среди в Благоевград. В нея участие взеха и заместник-кметът на община Благоевград Зорница Кралева, народният представител и заместник-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в НС Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия Габриела Козарева и др.
„Проведохме информационна кампания в редица български градове, но беше важно тя да обхване и Благоевград – един от учебните центрове на България“, подчерта Александър Манолев. По думите му регионалната икономика показва все по-добри резултати, което е доказателство, че компаниите са активни и търсят възможности да генерират по-голям растеж. „По данни на НСИ произведеният брутен вътрешен продукт за област Благоевград през 2016 г. отбелязва ръст от 4,2% и достига 2,5 млрд. лв. Все още не разполагаме с обработените данни за 2017 г., но очакванията са ни за запазване на тренда на увеличение“, допълни икономическият заместник-министър и акцентира, че това е една от малкото области в страната, в които размерът на чуждестранните преки инвестиции не отбеляза спад в годините на кризата и достигат близо 1 млрд. лв.
По настоящата сесия наличният финансов ресурс е 5 млн. лв., стана ясно по време на събитието. „Основен приоритет за нашия екип бе да направим пълен преглед на методологията, по която са се провеждали предишните сесии и да направим всичко по силите си да ги подобрим“, каза още Александър Манолев. Той се ангажира и да продължи процеса по тяхното подобряване в бъдещи сесии и изрази надеждата, че резултатите, които се постигнат по настоящата ще са силен аргумент за увеличаване на бюджета на НИФ. „Защото повече иновации означава и по-голям растеж за българската икономика“, акцентира зам.-министър Манолев.
Зам.председателят на икономическата комисия в НС Даниела Савеклиева акцентира на доброто сътрудничество, което има с Министерството на икономиката и на важността от насочването на повече иницативи към регионалната икономика. От своя страна областният управител на Благоевград Бисер Михайлов се ангажира да участва в комуникацията между бизнеса от района и агенцията и подчерта, че в региона има много компании и организации, които имат интерес към подобни инициативи.
“Агенцията за малки и средни предприятия няма да спре да анализира и оптимизира правилата по работата на НИФ, въпреки множеството подобрения в Девета сесия на Фонда”, подчерта Габриела Козарева по време на събитието.










Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)