Избрани Новини

Борисов: В България има добри места за инвестиции

"Имаме - 5,7 – 6% повече внос и то в иновативните технологии, машиностроенето", заяви премиерът

Министър-председателят на Република България Бойко Борисов откри първият Пловдивски икономически форум. В рамките на събитието, което се провежда днес и утре освен кметът инж. Иван Тотев, участие имат и членове на българското правителство - зам.-министър председателят Томислав Дончев, зам.-министър председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, министърът на българското председателство на Съвета на Европейския съюз Лиляна Павлова, министърът на енергетиката Теменужка Петрова, министърът на икономиката Емил Караниколов, кметове на общини от област Пловдив, районни кметове представители на частния сектор в България.
Повече от осемдесет изтъкнати личности от България и Европа ще говорят на форума, което ще даде възможност да бъдат идентифицирани и оценени ключови предизвикателства пред икономическия растеж.
„Като общинско ръководство сред приоритетите ни е да привличаме инвестиции и да създаваме за нашите съграждани условия за по-висок стандарт на живот. Всичко това се случва благодарение на усилията и постиженията на българското правителство“, с тези думи кметът на Пловдив инж.Иван Тотев приветства участниците във форума. „Пловдив е стратегически важен център на Балканите, а Тракия икономическа зона е изключителен пример за начина, по който бизнеса и публичните власти могат да работят заедно за постигане на общи резултати“, допълни още той.
Пловдивският икономически форум се организира от Делфийския икономически форум, базиран в Атина, Гърция, и от Центъра за либерални стратегии в София. Форумът предлага среща с хора от най-високо ниво от България и света от политическата, стопанската и интелектуалната област, които ще коментират предизвикателствата пред България, региона и Европа.
„Икономиката в България се промени. Имаме 5,7 – 6% повече внос и то в иновативните технологии, машиностроенето, в сфери, които не са на услугите. Брутният вътрешен продукт е стабилен през последните няколко години – 3,9-4%. 10%-плосък данък и 20% ДДС са идеални за инвеститорите. Безработицата е под 6%, 25% е външният дълг, като при това положение България е за пример. Със стабилния фискален резерв, бюджетен излишък, който умишлено държим, за да сваляме дълга, който до края на годината ще стане 24%, всичко това дава по-големи перспективи за влизането в чакалнята на еврозоната“, обясни премиерът Бойко Борисов.
Той заяви още, че в България има добри места за инвестиции, за откриване на предприятия за разширяване на производствата, туризма, природни ресурси и енергийната сфера – пренос на ток, газ. Не пропусна да съобщи, че на 4 юли се организира среща между Румъния, Сърбия, Гърция и България във връзка с провеждането в София на формата 16+1 , където ще бъде представен проектът за пристанищата и свързаността им с ЖП линиите Солун, Кавала, Александруполис, Бургас, Варна, Букурещ чрез Дунавската стратегия. Накратко министър председателят Бойко Борисов коментира външната и вътрешната политика на страната.
Следващата седмица предстои включването на интерконектора с Турция.
Крайната цел на Пловдивския икономически форум е чрез диалог и споделяне на идеи и визии да допринесе за успешната трансформация на България и за отключването на нейния потенциал за социален и стопански растеж. Форумът ще се провежда всяка година през месец юни в Пловдив – прекрасен град с важна роля за икономическото развитие на страната.
Участие имат още изтъкнати личности от чужбина, включително министърът на енергетиката на Република Сърбия Александър Антич, регионалният директор на Световната банка за страните от ЕС Аруп Банерджи, бившият държавен министър и министър на търговията и инвестициите на Обединеното кралство и член на Камарата на лордовете лорд Франсиз Мод, бившият министър на гръцката република и комисар в Европейската комисия Ана Диамантопулу, както и други изтъкнати и формиращи общественото мнение личности от Европа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов