Избрани Новини

Отново призово място на музикален конкурс за Александра Полежанова

Отлично беше представянето и на другата пианистка от Банско Виктория Григорова

На Осмия международен конкурс за млади пианисти-непрофесионалисти „Нашите деца свирят Бах”, проведен на 9 и 10 юни в Благоевград, Александра Полежанова впечатли с изпълнението си жури и публика и получи специална награда. Тя идва в резултат на неуморна и непрекъсната работа на шестокласничката от ОУ „Неофит Рилски” и на нейната преподавателка по пиано Марина Иванова. За тях участието в този конкурс беше истинско предизвикателство, предвид това, че регламентът му се отличаваше от тези на другите конкурси и концерти, в които Александра участва от началото на април досега, а времето, за което трябваше да се подготвят за изключително оспорваната музикална надпревара пред жури на най-високо ниво, беше  изключително кратко и ограничено. Това обаче не попречи на блестящото представяне на възпитаничката на Школата по пиано да привлече вниманието на музикалните специалисти.
Отлично и впечатляващо беше представянето и на другата пианистка от Банско Виктория Григорова, с което тя даде своята заявка за призово място в следващо издание на конкурса.
Това постижение е ценно и в друг аспект, защото конкур-ът се възражда след почти 20-годишно прекъсване и първото му издание след дългата пауза беше заредено с големи очаквания и изисквания към участниците, за да заеме отново мястото си в най-престижните музикални съревнования в страната.
Организаторите от НЧ”Н. Вапцаров-1866” Благоевград и БНР – Радио Благоевград подчертават, че конкурсът е уникално явление не само в България, но и в Европа. В него могат да вземат участие само млади пианисти от 8 до 19 г., които не са ученици в професионални средни музикални училища. Условието в регламента на конкурса е да свирят предимно творби от Й.С.Бах поради факта, че като изключителен педагог творчеството му се явява една огромна школа, изграждаща музикалното развитие на децата.

За престижа на конкурса говори и високото ниво на изявени музиканти, които са били жури в него. Сред тях са Стефан Траянов, Иван Дреников, Милчо Левиев, Йордан Гошев, Жак Люсие/Франция/, Васил Казанджиев, Виктор Чучков, Лили Атанасова, Явор Димитров, Анжела Тошева и др.

Конкурсът се проведе в Камерната опера в Благоевград, а гала-концертът и награждаването на победителите - в Голямото концертно студио на Радио Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)