Избрани Новини

Мая Манолова се срещна с черешопроизводители, обеща им подкрепа

Изнесена приемна бе организирала днес в Кюстендил

„Настоявам от Министерство на земеделието храните и горите да изпратят екип, който да се срещне на място с черешопроизводителите, за да се набележат и предприемат мерки за следващата черешова кампания.“ Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на изнесената приемна, която организира днес в Кюстендил с част от екипа си. Срещата с гражданите се състоя в офиса на местния обществен посредник Васил Иванов.
Производителите стачкуват заради ниската изкупна цена на черешите, която по думите на омбудсмана след посещение на представители на Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/ от 0.80 лв. е паднала на 0.70 лв.
„Вчера не е имало пунктове за изкупуване на череши. Проблемът е голям и през следващите седмици ще става още по-голям, защото активното бране на череши реално ще започне от понеделник“, подчерта Манолова.
Според омбудсмана липсата на преработвателни предприятия за продукцията убива конкуренцията. „В момента наличните преработвателни мощности на практика извиват ръцете на черешпроизводителите, купуват под себестойност, тъй като са в привилегировано положение на пазара“, заяви Манолова и добави, че земеделското министерство трябва да промени критериите си за кандидатстване по проекти, свързани с изграждането на преработвателни предприятия.
Тя изтъкна необходимостта от регистриране на малките черешопроизводители като земеделски производители, за да получават помощ от държавата и сдружаване, за да са равностойни на пазара и да участват във формирането на цените.
По думите на Манолова държавата трябва да осигури максимална подкрепа за производителите, които ще претърпят загуби от тазгодишната кампания и ще продават производството си под себестойност.
„Аз заставам напълно зад исканията им. В тази посока трябва да се осигури подкрепа за инвестиции, подкрепа на сдруженията и ясен и конкретен разговор за това на какво могат да разчитат в рамките на тази кампания за подкрепа от страна на държавата в случаите, в които са пред фалит, заради ниските изкупни цени“, категорична бе омбудсманът.
През изнесената приемна преминаха над 80 души, 7 оставиха писмени сигнали, има и 3 колективни жалби. Освен с проблемите на черешопроизводителите Манолова се запозна и с останалите казуси, които засягат района - опазването на селскостопанското имущество и драстичното намаляване на субсидиите за превозвачите по малките населени места.
В Кюстендил омбудсманът коментира и тежкото положение на миньорите от мина „Бобов дол“, които ще бъдат съкратени, заради закриването на рудника. По думите й  по-големият проблем ще възникне за миньорите, които ще трябва да се пенсионират, защото народните представители в края на миналата година са променили законодателството, с което се отнема правото на миньорите, съкратени от закриващи се рудници да се пенсионират при определени преференциални условия – 10 години трудов стаж под земята и определена възраст.
„Призовавам депутатите да отворят и да видят промените, които съм внесла в Кодекса за социално осигуряване в края на миналата година за пенсионирането на миньорите“, каза Мая Манолова.
Омбудсманът настоя Агенцията по заетостта да изпрати екипи на място за намиране на работа и преквалификация на съкратените миньори.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов