Професиите в сферата на образованието са все по-търсени

Има достатъчно свободни учителски места

Професиите в сферата на образованието все повече се търсят на пазара на труда, информира БНТ. Студентите, които тази година завършиха Факултета по педагогика към Югозападния университет в Благоевград, са получили предложения за работа още преди да се дипломират, а други вече работят по специалността.

Завършващите бакалаври разказаха, че българските работодатели имат все по-голяма нужда от специалисти логопеди, начални преподаватели и други учители. Младите хора са амбицирани и вярват, че лесно ще започнат работа.

Ваня Иванова: В момента се отварят много свободни позиции, защото много от старшите учителки се пенсионират и в момента развитието специално в тази педагогическата дейност като цяло има достатъчно свободни места и мисля, че лесно ще си намеря работа.

Иван Василев завършва специалност "Физическо възпитание и спорт" и от няколко години е заместник-председател на сдружение, което се занимава със спортна дейност. Според него намирането и започването на желаната работа зависи само от самия търсещ: Мисля, че всичко е въпрос на желание и на амбиции и като цяло от самите студенти и всичко зависи изцяло от тях и самите техни действия. Ако те са амбициозни и достатъчно силно искат да се занимават с професията, която завършват днес, според мен 100% ще се реализират.

Повечето от младите хора казаха,че ще продължат образованието си в следващата степен - магистратура. Според тях това ще им даде допълнителна възможност за по-добра реализация.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен