Избрани Новини

Янка Такева: Трябва да се промени отношението към учителската професия

Подобряването на материалната база в училищата ще допринесе и за повишаване на спортната активност на децата

Синдикатът на българските учители приветства отпускането на 624 млн. лева за обновяване на образователната инфруструктура у нас. Председателят му Янка Такева коментира сутрешния блок на Телевизия Европа, че това е най-голямата сума, която до момента се дава по ОП „Региони в растеж“ за реновиране на материалната база на училища и детски градини, за построяване на нови спортни площадки, физкултурни салони и ремонтиране на досега съществуващите. Средствата са предназначени и за ремонт на църкви.

„Най-важното е, че освен училища и детски градини се извършват ремонти и на българските църкви, което е изключително важно. Крайно време е да свържем духовността и знанието. Смятам, че това са много правилни подходи от страна на правителството и аз ги приветствам“, каза Янка Такева.

"Подобряването на материалната база в училищата ще допринесе и за повишаване на спортната активност на децата. Затова се полагат тези усилия да може да се направят и обзаведат физкултурни салони и плувни басейни, за да може масовият спорт, масово да влезе в училищата, защото там, където нямаме физкултурни салони, като се развали времето децата престояват в класните стаи. Иначе, когато е хубаво времето, няма проблеми", каза още тя.

"Въпреки недостига на учители през последните години, интерес към професията не липсва, посочи още Янка Такева. За да останат младите кадри в българските училища обаче, трябва да се промени отношението към учителската професия", смята още тя.

„Ние направихме едно изследване сред студентите в тези педагогически факултети и те казват така: „С работната заплата бихме направили компромис, но в никакъв случай няма да направим компромис със своето достайнство и със своите права и условията на труд“, допълни Такева.

Според Янка Такева увеличението на учителските заплати от 1 септември с 15% е стъпка в правилната посока за задържане на младите кадри у нас. От началото на следващата година ще се повишат и възнагражденията на непедагогическия персонал.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов