Музиката на виенските класици звуча в Банско

Специален гост на концерта бе доц. Даниела Дикова

В навечерието на Международния ден на детето в Банско се състоя уникален клавирен концерт „Виенски класици“. Шансът за културното оцеляване на българския народ е уникалното му творение – читалището, заяви специалният гост на концерта доц.Даниела Дикова. Изпълнители на вечните творби на европейските класици бяха възпитаниците на музикалните педагози Марина Иванова и Христина Кадева, а специален гост на събитието беше доц.Даниела Дикова – преподавател в Националната музикална академия, концертиращ партниращ пианист, създател на трио „Арденца” и на международния конкурс за непрофесионални пианисти Vivapiano.

Организираният от Марина Иванова и нейни съмишленици концерт респектира участници и публика с вдъхновението, красотата, усърдието, старанието и таланта на малките пианисти от Банско. Те свириха на рояла произведения на Хайдн, Моцарт и Бетовен, а вълнението им от допира с класиката се предаваше от сцената към публиката в залата. Запомнящо за всички ще остане изпълнението на доц.Дикова и Марина Иванова на Моцарт - Соната ре мажор за два рояла.

Клавирният концерт е знаменателен за културния живот на Банско. Той показа, че в  децата ни, а чрез тях и в техните близки, вече трайно е установено едно качествено ново и различно като ниво възприемане на класическата музика. Това беше особено видимо преди концерта в почти двучасовата среща на малките пианисти с доц.Даниела Дикова. Тя ги завладя с непринудения разказ за своя музикален живот и кариера. С чувство за хумор и с огромно уважение към децата, към които се обръщаше с „колеги”, тя им разказа за нелекия, но пълноценен и дълбоко удовлетворяващ труд на професионалния музикант. Доц.Дикова насърчи интереса им към пианото и музикалното образование в профилираните училища. Голямата изненада обаче отново сътвориха децата – те засипаха с въпроси специалния си гост. Зададените по детски, но смислени и интелигентни питания показаха, че интересът и любовта им към музиката са намерили място в техния млад живот в период, когато се изграждат и установяват житейските ценности.

Срещите на децата с Даниела Дикова продължават и днес. Известната ни пианистка организира мастър клас за младите музиканти от Банско. Те ще имат възможност да получат ценни напътствия и съвети, докато свирят на най-добрите инструменти, любезно предоставени от читалището.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия