Избрани Новини

Йордан Костов стана "Почетен гражданин на Симитли“

Проведе се тържествена сесия на Общинския съвет

Йордан Костов беше удостоен със званието „Почетен гражданин на Симитли“, съобщиха от пресцентъра на общината. Това се случи по време на тържествена сесия на Общински съвет – Симитли по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Председателят на местния парламент Владимир Христов откри сесията при кворум от 11 общински съветници.

Гласуването бе явно. Дългогодишният директор на гимназията в Симитли беше удостоен със званието при пълно мнозинство от страна на общинските съветници. Заместник-кметът Евгения Георгиева представи биографията и мотивите на удостоения със званието „Почетен гражданин“ пред пълния салон на читалище „Св.Климент Охридски“, където се проведе и тържествената сесия на местния парламент.

Със специален плакет беше награден новият почетен гражданин от кмета на община Симитли Апостол Апостолов. От своя страна Йордан Костов благодари за оказаната чест и засвидетелства своята преданост към Симитли. Заслугите на Йордан Костов за развитието на науката в Симитли са безспорни. Мнение за добрия човек и учител беше изказано от общинския съветник Васил Герински, както и от кмета на община Симитли Апостол Апостолов, който, оказа се, под ръководството на Костов не е имал по-малко от 6 по история.

Именитият учител, културен деец и писател е роден в село Яхиново, Дупнишко. Основното си образование завършва в родното си село, средно и полувисше в Дупница.

След казармата завършва задочно история и български език в Софийския  университет. Първо започва работа в село Тросково. От 1964г. работи като директор на основното училище в село Долно Осеново. От 1970г. е учител в гимназията в Симитли, а през 80-та година е назначен за председател на Общинския съвет за култура в Симитли.

През 1986г. се завръща в училището в Симитли и го ръководи до 1998 година. В живота си е поставял обществените задължения на първо място, затова е обичан и уважаван от ученици и родители.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов