Избрани Новини

Ново от Хераклея Синтика!

Разкриха най-ранния християнски храм на територията на Югозападна България

Открита при тазгодишните разкопки в Хераклея Синтика обществена сграда се оказа с изключително интересна история, пише Archaeologia Bulgarica. Вече е доказано, че около 400-та година зданието, разположено в североизточния ъгъл на римския форум, е било преустроено в раннохристиянска базилика. Според археолозите от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински това е най-старият сигурно датиран християнски храм на територията на цяла Югозападна България.
Преустройството е било направено в период на големи трусове – и природни, и политически. Малко преди да настъпят те – през IV век, Хераклея Синтика преживява разцвет и обновява градския си площад. Построена е не само въпросната обществена сграда, но са издигнати и нова гражданска базилика, и още 15 търговски и култови помещения. Форумът все още не е напълно довършен, когато малко след 388 г. Хераклея Синтика е ударена от мощно земетресение.
По това време силният човек на трона на разпадащата се Римска империя е Теодосий I Велики.Той остава в историята като последният й обединител, но и като първият владетел, наложил ортодоксалното християнство за единствена официална религия. В едиктите си той забранява почитането на всякакви ереси (като арианството) или други култове, а също и Олимпийските игри. Разрушени, запуснати или преустроени са най-знаковите езически светилища и храмове в империята, включително Пантеонът в Рим.
И в Хераклея Синтика няма как да пренебрегнат императорската воля. Там строителите долепват абсида до една от страните на вече съществуваща сграда, запушвайки улицата. Добавят още зидове и така се сдобиват с трикорабна християнска базилика.
Скоро след 425 г. градът отново е разлюлян от разрушително земетресение. След него Хераклея Синтика така и не успява да се възстанови в предишния си блясък. Все пак малко на брой жители отказват да се преселят. След 457 г. християнската базилика е удължена с притвор (пронаос). Свидетество за тогавашния упадък са зидовете от този период – недобре изпълнени и скрепени с кал/глина, вместо с хоросан.
И така, след като в продължение на 800 години Хераклея Синтика е основен център в областта на Средна Струма, тя залязва окончателно. На нейно място изгрява звездата на Партикополис (Сандански).



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов