Златната верижка от Хераклея Синтика отива на изложба

Историческият музей в Петрич участва във временната изложба "Българска археология“

Историческият музей в Петрич участва във временната изложба „Българска археология“. Тя се организира за единадесета поредна година от Националния археологически институт с музей с подкрепата на още 17 музея. Изложбата представя най-интересните открития от изминалия  археологически сезон. Сред експонатите са златни украшения, бронзови фигури, изящни стъклени съдове, мраморна статуя, керамични антропоморфни фигури и съдове и много други. Включени са 22 археологически обекта, илюстриращи развитието на културата в днешните български земи от палеолита (над 40 000 г. пр. наше време) до Средновековието.

Историческият музей в Петрич участва със златна верижка, намерена през лятото по време на археологическите разкопки на античния град Хераклея Синтика край Рупите, съобщи директорът на институцията Сотир Иванов. Римската златна е приблизително 24 карата. Тя е на възраст повече от 16 века, но се е запазила перфектно. Изработката на накита, който тежи 49,28 грама, е изящна.

Изложбата „Българска археология 2017“ може да бъде посетена в зала „Временна изложби“ на НАИМ от 17 февруари до 1 април 2018 г.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"