Избрани Новини

Започна ремонтът на пътя от Струмяни до бъдещия ГКПП "Клепало"

До края на следващата година се очаква пунктът да бъде открит

Започна ремонтът на първата отсечка на пътя от Струмяни до бъдещия граничен пункт Клепало с Република Македония, информира БНТ 2. До края на следващата година се очаква пунктът да бъде открит. За нуждата му в района се говори от 30 години.
В местността Илинден край разклона за село Цапарево вече е разположена строителна техника. Работници и машини подготвят за асфалтиране 15-километровата отсечка оттук до село Микрево. Изготвя се работният проект и за останалата част от пътя - до бъдещия граничен пункт "Клепало".
Емил Илиев, кмет на община Струмяни: "Това е болката и желанието на хората от Малешевския балкан от десетилетия. За наша най-голяма радост вече започнаха същинските дейности по отношение на отварянето на този гранично-пропускателен пункт".
В село Микрево хората са развълнувани.
Борис Иванов: "Как нема да се радваме. Това е най-желаната мечта на целия район тука".
Андон Донев: "Всеки се радва. В тези села поне 80 процента народът ще се завърне. Няма рейс, няма нищо сега в момента".
Заради ужасния път и липсата на поминък този район на Малашевската планина вече е почти обезлюден. В 12-те планински села са останали около 1000 жители.
В Микрево разказаха, че роднините им оттатък границата - в Република Македония, също много се вълнуват.
Венцислав Янев: "Снощи имах обаждане от тях, питаха ме дали техниката наистина е излезнала нагоре. Всички са щастливи, постоянно въртим телефони, чуваме се..."
С отварянето на новия граничен пункт пътуването между българската община Струмяни и македонската Берово ще се съкрати с около 130 км. Сега, за да отидат в Берово, местните хора трябва да обикалят през граничните пунктове "Златарево" или "Станке Лисичково".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов