Избрани Новини

Ще бъде ли отворен ГКПП Клепало?

Жители на община Струмяни от години настояват граничния пункт Клепало да бъде отворен

Жители на община Струмяни от години настояват граничния пункт Клепало да бъде отворен, информира БНТ. Въпреки подписаната през 1999 г. спогодба между България и Македония за откриване на два нови гранични пункта, това остава за хората в региона една несбъдната мечта.

Част от живеещите в крайграничните села в община Струмяни вече са се уморили да чакат отварянето на граничния пункт .

“За нашия район се надяваме да се развием, щото сме така на края на България и сме подминавани от какво ли не – надежди всякакви, но една по една се изпаряват”, казва Иван Димитров.

А Вангел Грозданов добавя: “Надяваме се с отварянето на граничен пункт Клепало да почне да се развива селският туризъм, тука и не само селския туризъм, а и много други неща съвместно оттатък – селското стопанство специално.”

Необходимо е конкретните идеи за изграждането на този граничен пункт да се разгледат от Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол към Министерски съвет, се казва в съобщението на Външно министерство. Това се налага заради изискванията, произтичащи от бъдещото ни присъединяване към шенгенското пространство и необходимостта от актуализиране на залегналите в спогодбата срокове. От Министерството отбелязват още, че за засилването на пътническия поток между двете съседни страни е необходимо разкриването на допълнителни гранични пунктове, в това число и Граничен пункт Клепало.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)