Областно състезание "Млад огнеборец“ се проведе в Кюстендил

Победител е отборът на ЕГ "Петър Берон“ - Кюстендил

Областното състезание на МПО „Млад огнеборец“  се проведе днес на  стадион „Осогово“ в Кюстендил. В надпреварата се състезаваха отборите, победители в районните състезания. В Кюстендил победителят е отборът на ЕГ „Петър Берон“, в Дупница победител стана отборът на ОУ „Христо Ботев“ от с.Самораново, победителят на община Бобов дол е отборът на СУ „Христо Ботев“, а на община Кочериново – отборът на СУ „Христо Ботев“.

Участниците в отборите са на възраст от 12 до 16 години и техни обучители са  служители на "Пожарна безопасност и защита на населението”, със съдействието на общините, директорите и педагози от училищата.

Теоретичната подготовка на младите огнеборци се ръководи от инструкторите на отрядите (пожарникари-професионалисти), под формата на лекции и семинари по тематика, предварително съгласувана с РУО - МОН.

Състезанията на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ се провеждат с цел повишаване физическата дееспособност на младежите и развиване на практически умения и готовност за правилни действия при пожари и бедствия.  Състезателните дисциплини са бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 м щафетно бягане с препятствия.

Класирането е отборно, а отборът,  класиран на първо място, ще вземе участие в републиканското състезание на МПО „Млад огнеборец“ през месец юни.

В днешното областно състезание победителят е отборът на ЕГ „Петър Берон“ – Кюстендил, на второ място е отборът на ОУ „Христо Ботев“ – с. Самораново, на трето – отборът на СУ „Христо Ботев“ – Кочериново, на четвърто място остана отборът на СУ „Христо Ботев“ – Бобов дол.

Участниците в състезанието бяха наградени с грамоти, медали, купи  и лакомства, осигурени от РДПБЗН – Кюстендил.

Гости на областното състезание бяха зам.областният управител Райчо Цветин, началникът на отдел в ОДМВР - Кюстендил комисар Васил Паргов, зам.кметът на Община Кюстендил Росица Плачкова.

Наградите връчиха директорът на РДПБЗН комисар Светослав Георгиев и гостите на спортната проява.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен