Избрани Новини

Десет служители на ДАИ-Благоевград са обвинени в корупция

При първоначалните действия бяха задържани около 30 души

Поредна успешна реализация на ГДБОП за противодействие на корупционни престъпления се реализира вчера в Благоевград. При операцията, проведена под наблюдението на Специализираната прокуратура, са задържани 10 души; наложени са им 72-часови мерки за неотклонение. Сред тях е братът на главния секретар на Министерството на транспорта и съпругът на прокурор от специализираната прокуратура.
"Това е поредният ни случай, касаещ разследване за корупция и корупционни действия. Работата ни в  тази посока ще продължи", заяви на брифинг административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев във връзка с ареста на 10 служители на „Автомобилна администрация“ – Благoевград. Заместник-административният ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева даде подробности за схемата, по която са действали  задържаните. Инспекторите са осъществявали функции по контрол на дейността на транспортни дружества и са работили в екипи от по двама души на ротационен принцип в рамките на месец. Известявали са транспортните фирми за предстоящи проверки, като са им посочвали нужните документи, които следва да представят. Констатираните при преглед  на документацията сериозни нарушения, които по закон е следвало да бъдат санкционирани с големи глоби, са били замествани с дребни нарушения. По този начин е била търсена възможност за издаване на акт за установяване на нарушение, което се санкционира с минималната глоба от 200 лв., като например изтекли срокове на годишни технически прегледи на транспортни средства. Установени са и случаи на подправяне на товарителници на конкретни транспортни средства, така че да се окаже, че към датата на извършване на съответния транспорт конкретното транспортно средство е било  с изтекъл годишен технически преглед, допълни прокурор Начева. По думите й по този начин от една страна се е отчитала активна дейност по контрол, а от друга – сериозните нарушения, които тези фирми са допускали, са били прикривани. Като „компенсация“ инспекторите са получавали подкупи в размер на около 300 евро на транспортна фирма. В края на работния ден събраните суми са били разпределяни между инспекторите, участвали в съответната проверка уточни тя.
Изключително добра оперативна работа на сектор БОП в Благоевград, които придобиха първоначалната информация за тези корупционни практики. В разследването, продължило в рамките на няколко месеца, е използван целият набор от способи и специални разузнавателни средства, които позволиха документирането както на получаването, така и на разпределянето на подкупите, уточни директорът на ГДБОР главен комисар Ивайло Спиридонов. При първоначалните действия по реализацията, в която бяха ангажирани над  100 служители на МВР, бяха задържани около 30 души. Към момента обвинения са повдигнати на десетима, допълни още той. 

Висока оценка за работата на спецполицаите даде и административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. По думите му през последните две години взаимодействието с ГДБОП е отлично. Сигурен съм, че ще подобрим работата си, заключи той. Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)