Избрани Новини

Сред задържаните от ДАИ - Благоевгра има съпруг на прокурор

Крими

25-04-2018, 14:56

Снимка:

Кадър/БТВ

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 10 задържани при спецакция в ДАИ - Благоевград

10-мата инспектори са в ареста за 72 час

За 72 часа са задържани 10 инспектори от „Автомобилна администрация“-Благоевград, които бяха задържани вчера при специализирана акция. Те са участвали в схема за взимане на подкупи, като на ден са събира около 1 200 евро. Това обяви на брифинг  зам.-административният ръководител на Специализираната прокуратура Даниела Начева. В повечето случаи исканите подкупи са от чуждестранни граждани.

Първоначално при акцията са задържани 30 души от ДАИ, но с повдигнати обвинения са само 10. Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев каза, че един от хората, на които е повдигнато обвинение, е съпруг на прокурор от специализирания наказателен съд. Друг с повдигнати обвинения е в семейни взаимоотношения със служител от Министерство на транспорта. До момента няма налични доказателства роднините да са знаели, затова те не са обект на разследване.

Инспекторите са работили в екипи от по двама души за един месец, след което се прегрупирали. Транспортни фирми са получавали известия от съответния инспектор, че ще им бъде извършена проверка. В тези известия са били посочвани нужните документи, които те следва да представят за осъществяване на тази проверка. Инспекторите са търсили възможност да издадат акт за установяване на нарушение, което се санкционира с минималната глоба от 200 лв., с което са отчитали дейност. Така сериозни нарушения от страна на транспортни фирми са били прикривани. В замяна те са плащали около 300 евро.

Тъй като повечето транспортни фирми са с представители, които не са български граждани, те са упълномощавали счетоводни кантори, които да ги обслужват счетоводно. В повечето случаи един счетоводител е обслужвал няколко дружества.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че информацията за нередностите е постъпила от служители на ГДБОП в Благоевград в началото на ноември. Използвани са всякакви СРС-та. Има събрани доказателства както за предаването на подкупите, така и за разпределянето им между служителите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов