Избрани Новини

ДНП "Рила“ отбеляза Световния ден на Земята

Проведоха се поредица от инициативи

Дирекция „Национален парк Рила“ отбеляза Световния ден на Земята под мотото „Свят без замърсяване с пластмаси“ с поредица от инициативи в Благоевград, Дупница, Паничище и Самоков.
На 21 април 2018 г. ДНП „Рила” взе участие в ХХ Национален ученически празник „За хляба наш…“, организиран по повод Световния ден на Земята с информационен щанд за популяризиране на НП „Рила“ и биологичното разнообразие на парка. Експерти от парковата дирекция се включиха като жури в съответните направления на ученическия конкурс.
Същият ден се проведе образователна разходка с ученици от ОУ „Неофит Рилски“, Дупница, по интерпретативен маршрут в парка по екопътека „Запазена Парангалица“ за популяризиране на НП „Рила“ и дейностите по опазване на защитената територия.
На 22 април 2018 г. в Посетителския център на НП „Рила“ в Паничище и в Посетителския-информационен център в Самоков 46 посетители имаха възможността да научат интерестни факти за защитената територия.
На 23 април 2018 г. ДНП „Рила” представи НП „Рила“ и дейностите по опазване на парка под формата на образователна еко-програма в двора на ДГ № 9 „Слънце“, Дупница, където част от програмата бе и засаждането на дръвчета и цветя.
Празничните чествания на Световния ден на Земята продължиха с открит урок в ЕГ „Акад.Л.Стоянов“, Благоевград, където експерти на парка и ученици от десетите класове популяризираха международната инициатива и проведоха интерактивни еко-викторини за НП „Рила“ с много награди.
Световният ден на Земята се отбелязва всяка година на 22 април за привличане на вниманието върху опазването на планетата Земя. През 2018 г. темата на кампанията е „Свят без замърсяване с пластмаси“, която насочва грижата към цялостна промяна на човешката нагласа и поведение относно пластмасите. Целта е иницииране на дейности за значително намаляване на замърсяването с пластмаси.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)