Избрани Новини

Започна XХ-тият Национален ученически празник "За хляба наш…”

Неврокопският митрополит Серафим благослови хляба на участниците

Негово Високопреосвещенство Неврокопският  митрополит Серафим заедно със свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично” благословиха хляба на участниците в XХ-тия Национален ученически празник „За хляба наш…”.  
Празникът бе официално открит от заместник-кмета по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова.  Тя поздрави присъстващите от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и от свое име.
„За мен е чест да открия XX-тото юбилейно издание на Националния празник „За хляба наш…“ Изключително важно е, че пазите традициите, че ги предавате, че вярвате в българщината и я носите в сърцето си. Скъпи родители, благодаря ви, че подкрепяте децата си и ги стимулирате да участват в тези празници. Ролята на Община Благоевград е да създава условия. Поздравявам целия екип на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, защото за година и половина, откакто съществува, показа, че обединени, можем да правим красиви неща, за любовта, която дават на децата и се грижат ежедневно за тях. С тези преподаватели, с този екип, аз съм спокойна за бъдещето на децата в Благоевград“, каза в приветствието си зам.кметът Христина Шопова и пожела на всички присъстващи, както и на участниците, да бъдат здрави, щастливи, успешни и да показват умения, да се гордеят, че са българи и благоевградчани. Зам.кметът Христина Шопова прочете поздравителен адрес от Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, в който тя дава висока оценка за работата на кмета д-р Атанас Камбитов, за община Благоевград и за Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.
Празникът продължи с рецепти, танци и песни. Разгледани бяха всички произведения на участниците - макети, произведения, рисунки.
XХ-тият Национален ученически празник „За хляба наш...” се провежда под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.  Проявата е част от културната програма на Община Благоевград за 2018 година, част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката и е включена в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет. Празникът е подкрепен от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.
Тази година в националния конкурс „За хляба наш…”  участие взеха възпитаници и представители на учебни заведения от цялата страна. Целта на Националния ученически празник  „За хляба наш....” е да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите на други европейски народи. Идеята е и да се повиши интересът на учениците към творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност, както и изграждането на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов