Избрани Новини

Православният център взе участие в празника "За хляба наш..."

Екипът на Православния център представи приготвянето на просфори – хлябът, използван в Църквата

На 25 и 26 април 2017 г. в Благоевград се проведе XIX Национален ученически празник „За хляба наш…“. Той се организира от Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград със съдействието на Община Благоевград, Регионалното управление на образованието и Националния дворец на децата.

Празникът започна с молитва за благословение на хляба, която отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в съслужение с благоевградски свещеници.
Тази година в празника бяха включени редица мероприятия – изложба на детски рисунки, макети, хлябове, представяне на различни драматизации, състезания и церемония по награждаване на наградените участници. През втория ден от празника пред общинската зала „22 септември“ бе организирана своеобразна работилница за хлябове и ръчно изработени неща от различни материали.
Специално за всички гости на празника, екипът на Православния център представи приготвянето на просфори – хлябът, използван в Църквата. За множеството деца, дошли в къта на Православния център, бяха представени всички етапи на приготвянето на просфори - от замесването на тестото през неговото втасване, оформянето на просфората, поставяне на печатите и нейното изпичане. Просфорите бяха приготвени от Петрунка Мишева от църквата „Св. Николай“ и Добринка Ефтимова от църквата „Св. Арх. Михаил“ в кв.“Еленово“. Двете внимателно обясниха на децата какво символизират отделните части на просфорите, буквите по печатите и споделиха тънкости при изпичането им. И възрастните ,и децата зададоха много въпроси – за смисъла на св. Причастие, за използването на петохлебието, а също така и за използвани квас, за хората, които приготвят църковния хляб и за това дали е нужно те да се молят, докато го правят.
Всички имаха възможност да опитат от прясно изпечените просфори, взеха си от последния брой на младежкия вестник „Кандилце“ и получиха от Великденските книжки на „Двери“.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов