Избрани Новини

Посрещнаха весело Празника на Община Струмяни

Проведе се тържествен концерт

Кметът на община Струмяни Емил Илиев поздрави всички жители и гости по повод вчерашния Празник на община Струмяни:
„Днес сърцето на всекиго от нас се вълнува от радостта и емоциите на празничните събития, от надеждите и желанията ни да продължим развитието на Струмяни като европейски община. Обединява ни и отговорността това да бъде лична кауза на всеки от нас. Защото само с общите ни усилия и съпричастност – и в празниците, и в делниците, ще съградим нашето общо бъдеще такова, каквото всички ние желаем.
Живеем в трудно време на размиване, на всички идентичности – национални и културни. Живеем в свят,в който човек отлично знае къде е, често знае къде ще бъде, но рядко се сеща откъде е.
Точно в това време, за да не загубим себе си, трябва да си спомняме кои сме.
И ако националната принадлежност е свързана повече с езика, подражанието, деленето на свои и чужди, с почитането на герои, то мястото където човек живее, където е роден е в най-буквалният смисъл на думата - част от живота му.
Наш дълг е да запазим наследеното и да предадем на поколенията след нас силния дух и традициите на нашата община!
Искам от сърце да благодаря на всички, които обичат Струмяни и подкрепят нашите усилия за развитието на общината.“
Кметът на община Струмяни Емил Илиев сподели за дългия път, които общината измина през последните години, за реализираните проекти и предстоящите нови такива:
„За мен като кмет има особено значение фактът, че вече шеста поредна година сме заедно – заедно в емоцията и настроението на празника, заедно и в работата, която вършим за доброто на нашата община.
През изминалите 6 години завършихме първият етап от мащабната инвестиционна програма по отношение на благоустрояване на общината с инвестиции във водопроводната инфраструктура и най-вече инвестиции в бъдещето на Струмяни - а именно децата и подрастващите с изграждането на множество детски и спортни площадки в няколко населени места.
И през настоящата година продължаваме работата по големите инфраструктурни проекти, които не само променят облика на общината за десетилетия напред, но които чертаят бъдещето на нас и на нашите деца.
През изминалата година изградихме 9 нови улици и енергоспестяващо осветление в Микрево.
В момента завършваме канализирането на Шашка река с грижата за превенция от бедствия и наводнение и разбира се за благоустрояване на този квартал с изграждане на канализация от двете страни на реката.
Подписахме и договор за финансиране на Детските градини в Общината с грижа за най-малките жители - нашите деца в размер 800 000 лв. В момента върви процедурата за избор на изпълнител на дейностите.
Не сме пропуснали и най-възрастните и нуждаещите с осигуряване на помощ и подкрепа чрез откриване на Дневен център с квалифициран персонал.
Грижата за хората в риск продължава и със следващия проект, а именно изграждането на социален център в Ромската махала в Микрево.
Предстои реализирането и на проект за 2 300 000 за деиндустриализация на Дома за възрастни хора с психични разстройства в Раздол.
Канализирането на река Цапаревска и благоустрояването на 3 улици в Илинденци е следващото строителство в Общината.
Подготвени са и още 5 значими проекти за финансиране.
И накрая да не забравим с изграждането на Пътния възел Струмяни от АМ “ Струма" и бъдещото КПП - Клепало, което ще ни отвори към нашите приятели от другата страна на границата и ще даде надежда на хората от Малешевието.
През следващата година ще стартираме и модернизацията на центъра в Микрево, който ще придобие изцяло нов, съвременен облик.
Продължаваме мерките по възстановяване на уличната мрежа в Струмяни , Илинденци и Микрево и обособяване на нови зони за отдих, детски площадки, спортни съоръжения за цялостно благоустрояване на общината.
Имаме и една голяма амбиция, която, надявам се, ще реши за години напред проблема с доставянето на чиста и качествена питейна вода от бъдещият водопровод от сърцето на Пирин планина и това да стане наша обща цел и която ще реализираме с общи усилия.
Създаването на новия облик на общината ни, ни изправя и пред нови предизвикателства за всички нас - да се грижим заедно за новите придобивки, да им се наслаждаваме, но и да ги опазим. За да продължим да променяме облика на община Струмяни, за да живеем в една истински европейска община, да създаваме самочувствие и на поколенията след нас.“
Във вчерашния празничен ден той пожела:
„Здраве и благоденствие на жителите и гостите на община Струмяни и един светъл Великден, който да ни донесе вяра и сили, да ни вдъхне кураж и увереност за доброто на нашата обичана община.
Днес е денят да мечтаем... И още, от този ден, трябва да се вижда, къде желанията ни и действителността се пресичат …. някъде преди следващия 7-ми април .
Днес не е просто денят на Струмяни. Днес е Великден.... Днес е нашият ден.
Честит празник!“
Емил Илиев отправи специални благодарности за десетките поздравителни адреси и благопожелания които бяха получени по повод празника на община Струмяни.
Сред официалните гости на празника, който също отправиха своите поздравления към община Струмяни и нейните жители бяха Златка Яневска - председател на Общински съвет Струмяни, Антоанета Янчева - заместник - областен управител на област Благоевград, Димитър Бръчков - кмет на община Петрич, Иван Русев – скулптор, председател на фондация „Арт център – Илинденци“, кметове и кметски наместници от общината, общински съветници към ОбС Струмяни и гости от Република Македония.
Празничният концерт продължи до късни часове с изпълненията на оркестър „Роял бенд“ със солист-изпълнител Кинче Вълчева, гост-изпълнител Марияна Манолева и Владимир Ампов - Графа. Красивите ритми бяха съпътствани и от лазерно светлинно шоу и феерична празнична заря, които допринесоха още повече за приятната атмосфера и веселие, които царяха под небето на с.Струмяни.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)