Избрани Новини

Отличието "Златна монета“ връчват в Дупница

Престижната награда се дава за образование и култура на институции и личности

Съветът на Европейската научна и културна общност и Клубът на българския културен и научен елит на официална церемония в Общинския ДТ "Невена Коканова" в Дупница ще връчат отличието “Златна монета”. Престижната награда се дава за образование и култура на институции и личности за древна история и култура. Събитието е днес в Дупница.
Награди в отделните категории ще получат Гимназия "Христо Ботев" и СУ "Св.Паисий Хилендарски" и хореографът на ФТА "Актавис" Воин Войнов. С уникалната "Златна монета", която се прави в Монетния двор и е от благороден  метал, ще бъде удостоен кметът на Дупница инж.Методи Чимев. Сред основните причини за избора е проектът за издаването на "Историята на Дупница", който бе финансиран от Община Дупница по предложение на инж.Чимев и обхвана голям екип от историци, които в продължение на години събираха информация.
Сред носителите на отличията през годините са Ансамбъл "Филип Кутев", "Българе", Софийският духов оркестър, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Вили Казасян, Валя Балканска, Райна Кабаиванска, Силви Вартан, проф.Андрей Пантев, Славчо Пеев, Александрина Пендачанска, Михаил Белчев, проф.Николай Овчаров и други. Носители на "Златна монета" са били София, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Страсбург, Нахар, Флоренция.
Церемонията ще бъде предшествана от спектакъла “Галактика на поколенията”  с участието на Антон Радичев, Петър Калчев, Славчо Пеев и други.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов