Избрани Новини

Над 300 кукери тренират за Великден

На 8 април те ще разтърсят земята с танците си и ще огласят селището с чановете си

Невероятно шоу за българи и чужденци ще направят навръх Великден над 300 кукери в разложкото село Елешница, пише в."Стандарт".
На 8 април те ще разтърсят земята с танците си и ще огласят селището с чановете си. Маскирани мъже, жени и деца ще наричат за здраве и берекет и ще прогонят злото. Шествието на пременените в кожи участници стартира точно в 11 ч. на един от най-големите християнски празници пред погледите на хиляди гости. Подобен ритуал на Великден се провежда единствено в това населено място, в него участват кукерските групи от трите махали в селото.
„В момента всички тренират усилено. Всяка махала иска да покаже най-доброто, най-хубавите си костюми, най-интересните си сценки. Обичаят е предаван от поколение на поколение и е съхранен от местните хора. Наши и чужди туристи от съседните курорти не пропускат да видят зрелищния карнавал. Чужденците снимат непрекъснато с видеокамери, фотоапарати и мобилни телефони танците на кукерите", коментира кметът на с. Елешница Сашо Мицин.
Шоуто на кукерите ще завърши с връчване на различни награди. Осигурени са колективни и индивидуални отличия – за най-атрактивна група, за най-многобройна група, за най-възрастен и най-малък кукер, за най-добра мъжка народна носия и за най-добра женска носия. На сцената пък ще се изявят през целия празничен ден местни самодейци. Народният певец Янко Неделчев ще зарадва с концерт от 18 ч. празнуващите, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов