Избрани Новини

Петър Чорев от Елешница получи плакет с герба на община Разлог

Подари на кмета своя картина на Васил Левски, нарисувана с кафе

Градоначалникът на Разлог се срещна с младия талант Петър Чорев от с. Елешница, който наскоро сътвори барелеф на Свети Георги Победоносец в скалите над родното си село. Инж.Герчев му връчи плакет с герба на общината в знак на уважение и за принос в развитието на културното наследство, а Петър Чорев подари на кмета своя картина на Васил Левски, нарисувана с кафе.
Барелефът на Свети Георги Победоносец се намира под местността „Четирите бора“ в с.Елешница и е с размери 3.80 височина и 3.30 широчина. Скалата, на която е издялкано изображението, се намира на стратегическо място, което се вижда от голямата част от селото, успоредно на камбанарията на църквата. Изработката е била изключително трудна, споделя майсторът, заради опасното място, на което се намират скалите. Необходими са били повече от два месеца на Петър Чорев, за да придобие скалата сегашния си облик, а за направата й е използвал триметрово скеле. Идеята за барелефа се заражда съвсем случайно преди 3-4 години, казва още 27-годишният Петър, който от малък обича да твори и рисува, затова и завършва дърворезба, а след това и изобразително изкуство.
Пътеката до барелефа вече е почистена и води много туристи и любители на изкуството да творбата. Предстои да се монтират осветителни тела, а изображението да се обработи със специални лепила, които да го предпазят от климатичните условия. Петър Чорев добавя, че поема инициативата по освещаване на творбата, а след като се завърне от чужбина, започва работа по нов проект, който също ще бъде гордост за жителите на с.Елешница и на община Разлог.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)