Избрани Новини

Благоевград е сред първите общини, заявили участие в инициативата WiFi4EU

Тя бе официално представена вчера в Европейския парламент

Община Благоевград е сред първите общини, заявили участие в европейската инициатива WiFi4EU. Тя бе официално представена вчера в Европейския парламент от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Гост на събитието бе и кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Той ясно и категорично заяви участието на община Благоевград. „Това е много важен, полезен и практичен проект за общините“, заяви д-р Камбитов.
WiFi4EU ще бъде представена и в България. Тя има за цел да осигури безплатен безжичен интернет достъп до обществени места. Насочена е директно към местните власти и те за първи път ще имат възможност за пряко онлайн кандидатстване за ваучерно финансиране. До 2019 година между 6000 и 8000 общини в Европейския съюз ще получат ваучери за осигуряване на безплатен високоскоростен интернет на обществени места. Бюджетът за целия период на схемата е 120 милиона евро.
Местните общности сами ще решат къде да разположат „горещите точки“- в паркове, читалища, площади, гари, болници и т.н. Отчитайки географския баланс, Комисията ще раздаде ваучери на принципа „първи кандидатствал, първи получил“. Стойността на един ваучер е 15 хиляди евро. По първия WiFi4EU конкурс бенефициент ще бъдат всички 265 общини или асоциации от общини.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов