Избрани Новини

Втори ден Благоевград празнува Трети март

Д-р Камбитов: "Свободата е избор! Свободата е воля! Свободата е и отговорност!"

Силни думи, камбанен звън за свободна България, военни почести, издигане на националния флаг и тържествена програма ознаменуваха 140 години от Освобождението в Благоевград. Хиляди жители и гости на града станаха част от вълнуващото отбелязване на 3 март. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов приветства присъстващите на площад „Македония“ и се обърна към всички българи със силни думи, припомняйки славни факти от подвига на героите, дали живота си за свободата. На сцената той излезе с две от децата на България, възпитаници на Центъра за личностно и творческо развитие за децата на Благоевград.

„Честити 140 години свобода! Свобода не подарена, а платена. Платена с безмерна цена. Свобода, струваща кръвта на тези, които избраха саможертвата пред робството. Свободата, струваща горещите майчини сълзи над синови гробове. Свобода, струваща поробени дъщери, чиито очи, останаха единствено спомен. Това не е съдба! Това е избор! Избор на несломимия български дух, въстанал срещу игото. Избор, причинил и много мъка, но избор, който ни прави горди българи, горди европейци. Преди 140 години се ражда тази България, която днес стои редом, наравно с останалите европейски държави. Днес коленичим и свеждаме глава пред всички тези безброй знайни и незнайни герои, завещали ни 3-ти март, завещали ни свободата. Свобода физическа, политическа и духовна! Коленичим пред българина, който 500 години не спря да се бори - с оръжие, с перо, с вяра! Този, който нямаше барут, разчиташе на ръцете си. Този, който  нямаше мастило, дълбаеше в камъка, този, който нямаше църква, се уповаваше само в  Бог! Днес коленичим и пред паметта на хилядите руските воини, финландски и много други, от много националности, които положиха костите си тук, в името на една кауза. Свободата е избор! Свободата е воля! Свободата е и отговорност - наша към децата ни! Свободата е и сила! И днес отекват заветните думи на Ботев: "Няма власт над оная глава, която е готова да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото отечество.“  Вечна памет на героите! Бог да пази България!“, каза в словото си кметът д-р Камбитов.

Със звън на камбани в двора на църквата „Въведение Богородично“ започнаха честванията по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство. Отслужена бе панихида за загиналите за свободата и бяха положени цветя на паметния знак на майор Иван Павлович Орлински. Почит към националните герои отдадоха кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, областният управител Бисер Михайлов, заместник-областни управители, председателят на ОбС Радослав Тасков, заместник-кметовете на Благоевград Христина Шопова, инж. Емилия Тунева, Иво Николов, депутатите Даниела Савеклиева и Асим Адемов, почетният консул на Република Казахстан в България Митко Солаков, представители на църквата,  на политически партии, културни институции, всички учебни заведения в община Благоевград, граждани.

Почитането на националните ни герои продължи в градинката пред централния вход на стадион “Христо Ботев”, където се състоя ритуал по полагане на цветя на паметната плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски. Тържествено шествие тръгна по емблематичната улица „Трети март“, за да достигне до площад „Македония“. То бе под съпровода на Представителен духов оркестър на Сухопътните войски. Паралелно с това тръгна и шествие от Съдебната палата с ученици, предвождано от Детския духов оркестър към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград. Двата лъча се събраха на площадното пространство пред паметника на Гоце Делчев.

Тържествената програма продължи с издигане на националния флаг на Република България от Военно формирование 26400. Отслужена бе молитва за благоденствие от свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично“. Венци и цветя бяха положени пред паметника на Гоце Делчев в знак на признателност към всички герои, борили се за свободата на българския народ. Димитър, Алекс, Михаела, Антон и Виктор припомниха славни моменти от живота и делото на националните герои. Те рецитираха едни от най-силните патриотични български стихотворения, които отекнаха над площада. Финалът на честванията по повод 3-ти март беше поставен от емблемата на Пиринския край Ансамбъл „Пирин“ и Гайдарска формация.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)