Избрани Новини

Деца ще се учат да свирят на цигулка в Благоевград

Талантливият цигулар Стоил Богданов ще започне занимания със записалите се

В началото на втория учебен срок, децата от Благоевград, имащи желание да свирят на цигулка, могат да се запишат в новооткритата школа към Центъра за личностно и творческо развитие.
От 5-ти февруари талантливият цигулар Стоил Богданов ще започне занимания със записалите се.
Създаването на школа по цигулка е провокирано от интереса на децата на Благоевград и желанието им да се обучават системно и целенасочено в овладяването и усъвършенстването на умението да свирят на този сложен музикален инструмент.
Родом от Благоевград, Стоил Богданов е завършил средното си образование в „НМУ Л.Пипков” - София със специалност цигулка. През този период участва в майсторските класове на Кеворк Мардиросян. През месец май 2006г. е поканен като солист на оркестъра на Камерна опера Благоевград, където е и в момента. Участва във всички концерти и турнета на Младежката филхармония - София, НМУ,,Л.Пипков” - София. Като студент в инструменталния факултет на НМА”Проф.Панчо Владигеров” - София попада в класа на професор Гинка Гичкова. През периода на обучението си в академията се явява на майсторските класове през 2009 и 2010г. на проф.Стефан Камиларов (Виена). Солист е на Академичен симфоничен оркестър на НМА „Проф.П.Владигеров“ - София, където изпълнява Й.С.Бах концерт за цигулка и оркестър а moll. През 2011г. е поканен да изпълни същия концерт с оркестъра на Камерна Опера-Благоевград. Участва в редица концерти като солист и оркестрант.

Презентацията на школата по цигулка към ЦЛТРДБ е на 31-ви януари от 14:00 часа в зала №3 на Младежкия дом. Ще бъде представен цигуларят Стоил Богданов. Заедно с пианистката Милена Томанова ще представят пред публиката произведения на известни композитори. Присъстващите ще научат и много неща за един от най-емоционалните класически инструменти. Младият цигулар ще ги запознае по атрактивен начин с произхода и усъвършенстването на този музикален инструмент. Всеки ще може да се запознае с цигулката на Стоил Богданов, а със сигурност някои от присъстващите за първи път ще докоснат лъка по струните на цигулката и може би това ще бъде искрата, която ще запали желанието им да усвоят този инструмент.
Това е първият урок-презентация на Стоил Богданов. Желаещите да се запишат в школата по цигулка могат да направят това още на следващия ден. От 5-ти февруари започват часовете. Със сигурност чаровният цигулар Стоил Богданов ще привлече в своята школа много деца от Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов