Избрани Новини

Десет премиерни постановки готви благоевградският театър

Театърът очаква общинските трансфери

Десет премиерни постановки, шест от които до началото на лятото, и амбиция за привличане на нова младежка публика - това са намеренията на ръководството на ДТ "Никола Вапцаров" Благоевград, предаде БНР. Всичко това с една въпросителна – ще стигнат ли парите?

Директорът на институцията Александър Галперин съобщи, че делегираните средства от Mинистерството на културата, които театърът получава, биха били недостатъчни, ако не бъдат преведени общинските трансфери. За 2017 година те са в размер на 100 хиляди лева.

„Вече две години театърът не получава трансфера от общината. За половин година, откакто съм директор на институцията, съм правил няколко опита да се срещна и да се представя пред кмета на града, председателя на ОбС, но такава среща не получих. Този трансфер – 100 хиляди лева, се равнява на бюджета за подготвянето на десет постановки. Липсата на тези средства ни поставя в ситуация да не можем да произведем тези постановки.“ 

По думите на Галперин без общинските средства ще пострада не само благоевградският театър, а още 20 сцени, на които театърът работи.

„Нищо чудно да попадна в положение да пиша отчети или писма, с които да уведомявам определени институции, че поради липса на пари театърът не е в състояние да извършва предназначението си.“

Иначе в средата на следващия месец е първата премиера за годината - постановката „Ножица трепач“ на проф.Ивайло Христов. Спектакълът обещава да бъде нещо невиждано от публиката в Благоевград, но подробностите засега са изненада.

„Веднага след това е втората постановка „Приказки на Киплинг“, която е насочена към детската публика. След това на камерна сцена  ще бъде поставено заглавието „Пеперудите са свободни“ и пиесата за голяма сцена „Принцеса Турандот“

Александър Галперин допълни, че преди лятната ваканция ще бъде премиерата на „Магьосникът от Оз“ под режисурата на Ники Априлов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов