Избрани Новини

Коларовските бабугери са готови за Симитли

Сурвакарска дружина "Бабугери“ се стяга за двоен юбилей

Броени часове преди кукерския фестивал в Симитли и дни преди фестивала в Перник Ралица Николаева разговаря с фолклориста Димитър Тренчев, ръководител на една от най-атрактивните маскарадни групи – сурвакарска дружина „Бабугери“ от петричкото село Коларово.
Р.Н.: Господин Тренчев, готови ли сте за двата най-масови фестивала у нас?
Димитър Тренчев: Позволявам си да ви допълня за масови – и в чужбина! Най-малкото заради егидата на ЮНЕСКО над пернишката Сурва и членството на Перник в световното семейство на карнавалните градове.
Р.Н.: И на какъв етап сте в подготовката?
Д.Т.: Стягаме се за път за Симитли.
Р.Н.: С какво ще се представите тази година?
Д.Т.: Основно с характерните за Коларово „сурати“ – маски, които изобразяват нереални митични същества или пък пресъздават различни домашни и диви животни и птици. В това число и изчезнали преди хилядолетия от българските земи, какъвто е лъва. Или изчезналата само преди век камила. А в сурвакарската обредност на Подгорието и в частност на село Коларово, камилата и камиларят са неизменна персонажна двойка от незапомнени времена.
Р.Н.: И каква е ролята й?
Д.Т.: Според местните поверия камилата е символ на издръжливост, а камиларят – на верен приятел. И хората яхват сурвакарската камила и прегръщат камиларя с надеждата за физическа и душевна издръжливост и предани приятели.
Р.Н.: Всяка година групите ни поднасят различни изненади. Вашата каква е?
Д.Т.: Ако ви кажа, няма да е изненада. Но сме се подготвили като за двоен юбилей. Защото освен, че утре в Симитли всички заедно ще празнуваме 15-годишния юбилей на фестивала, ние от сурвакарска дружина „Бабугери“ ще отбележим и скромно 5-годишно представяне на митичния стадион „Септември“.
Р.Н.: Все пак открехнете малко завесата, защото публиката ще дойде заради изненадите.
Д.Т.: За мен хората, които утре ще препълнят трибуните в Симитли, не са просто пасивна публика. Те са или българи, обичащи маскарадната си традиция, или нейни ценители от цял свят. И повечето от тях не идват в Симитли заради предпочитанията си към репертоарната листа на една или друга маскарадна група или защото са нейни съграждани, или съселяни. Хората идват, защото през тези 15 години лично са се убедили, че фестивалът в Симитли е символ на неизменно творческо качество. Символ на всеобщ празник – за организатори, участници и почитатели. И точно в тази празнична заедност е магията на дълголетието и на другия голям маскараден фестивал – този в Перник.
Р.Н.: Там ще участвате ли?
Д.Т.: Имаме официална покана и в интерес на Коларово е да я реализираме. Защото бабугерите са не само фолклорната визитка на нашето село и на нашето Подгорие. Бабугерите са и един от малкото наши универсални ключове за душата на хората извън Подгорието, извън региона и извън България.
Р.Н.: Утрешната дата 13-и не ви ли притеснява?
Д.Т.: Не, аз не съм фаталист, аз съм фолклорист.
Р.Н.: Вашето пожелание за утре?
Д.Т.: Дай боже здраве и хубаво време за 3000 на стадиона и още няколко пъти по толкова на трибуните.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов