Избрани Новини

Банско за втори път домакинства Световната купа по сноуборд

Състезанията ще се състоят от 26 до 28 януари

Годишно на повърхността на Земята падат 40 000 тона космически прах, а за 10 дни в Банско трябва да бъдат произведени космическите 50 000 кубика сняг за второто поредно домакинство на Световната купа по сноуборд. Състезанията ще се състоят в дългия уикенд от 26 до 28 януари, като, както и през 2017-а, в първия и последния ден ще са паралелните гигантски слаломи в долната част на писта „Алберто Томба“, а между тях – на 27-и, на прилежащата 9А ще е бордъркросът.
Именно изграждането на двете трасета ще бъде епично и в него участие ще вземат 150 души. Под знамената отново е призован 101-ви алпийски полк от Смолян, който е тук за всяка Световна купа. Рамо до рамо с военните ще трамбоват и студенти от катедрата по ски в НСА. Изграждането на пистата за бордъркрос, с чийто уникален профил без нито един завой влязохме в историята миналата година, започва на 15 януари. Със своите 330 метра, 5 секции и 4 скока – последният от които около 50 метра, тя ще глътне приблизително 40 000 кубика сняг. За разлика от 2017-а обаче, 9А сега ще е леко снишена, за да не е толкова бърза. 10 000 кубика сняг пък ще отидат за подравняването на малко повече от половин километър от „Томба“, като там работата трябва да тръгне на 19-и.
Дизайнер на трасетата отново е швейцарецът Андерс Форсел, а ръчното моделиране е поверено на Виктор Димитров, който сменя на тази позиция чеха Ян Хурка. Отговорник от страна на ФИС пак е италианецът Алберто Скиавон. При шефовете на състезанията няма промяна – рейс-директор е германецът Уве Байер, а ръководител на стартовете е Виктор Гичев, който е син на безспорния корифей в бранша Валентин Стефанов и се представи безупречно при дебюта на Банско в сноуборда миналата година. Впрочем веднага след Световната купа на Бъндеришка поляна той заминава при баща си в Пьонгчанг, за да му помага в организирането на техничните дисциплини в алпийските ски на олимпиадата. За самия Стефанов, който оглавяваше и 5-те Световни купи по ски тук, това ще са втори поредни зимни игри, след като получи суперлативи в Сочи през 2014 г., а отсега е нает и за Пекин ’22.
Източник: в.„Банско Утре“



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)