Избрани Новини

Неврокопският митрополитски хор навърши 10 години

Негов основател и диригент е Иоанис Папахронис

10 години се навършват от основаването на Неврокопския митрополитски хор за източноцърковно пеене „Йеромонах Неофит Рилски“

Хор „Йеромонах Неофит Рилски” към Неврокопската света митрополия е създаден през 2007 година с благословението на Неврокопския  митрополит Натанаил. Съставен е от участници в курса за изучаване на църковни песнопения по византийската невмена нотация, организиран от Неврокопска митрополия. Негов основател и диригент е Иоанис Папахронис, продължител на светогорската традиция в източното църковно пеене.
За времето на своето съществуване хорът е взел участие в редица богослужения из епархията, както и в организирани концертни изяви в градовете Гоце Делчев (Неврокоп), Благоевград, Петрич, Сандански, Разлог, Банско, София. Митрополитският хор е осъществил концерти и в няколко града на съседна Гърция - в Серес съвместно с хор „Йоасаф Дионисиатис” (2008 и 2013 г.), в Катерини съвместно с хора на училището по византийска музика (2008 г.), в Драма (2009 г.) и в  Кардица съвместно с хора на музикалното дружество в града (2009 г.).
Йеромонах Неофит Рилски, чието име носи митрополитския хор, е роден в Банско през 1793 г. и е син на свещеник. Учил е иконопис в Банско при прочутия иконописец Тома Вишанов. Заедно със своя учител отишъл да работи в Рилския манастир, където през 1811 г. е приел монашество. Изучавал е църковното пеене, както в Рилската св. обител, така и на Св. Гора при Иоасаф Донисиатис.
Оставил ни е много музикални трудове, ръкописите на които се съхраняват в Рилския манастир.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов