Благоевград отбеляза 170 години от рождението на Христо Ботев

Положиха венци и цветя пред бюст-паметника на поета-революционер

Жители и гости на Благоевград почетоха 170 години от рождението на българския поет и революционер Христо Ботев. Пред бюст-паметника на героя на площад „Народни будители“ венец в знак на признателност към живота и делото на героя положи кметът д-р Атанас Камбитов. Почит отдадоха още заместник-областеният управител на Благоевград Иван Стоянов, заместник-кметът на Благоевград Христина Шопова, Военно формирование 26 400, представители на политически партии, културни институции, граждани.
Ученици от 11 ОУ "Христо Ботев" припомниха заветни думи и биографията на един от най-ярките личности в българската история. Прозвучаха „Към брата си”, „Хаджи Димитър” и заветните думи от  стихотворението „Борба“ - „Хляб или свинец”.
Христо Ботев е роден в Калофер, в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Май 1876 г. - вследствие новината за Априлското въстание, Ботев започва дейност за организиране на чета и става неин войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.
На 20 май 1876 г. е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.
Сред най-известните произведения на Христо Ботев са „Майце си”, „Към брата си”, „Елегия”, „Делба”, „На прощаване” ,” Хайдути (Баща и син)”, „До моето първо либе”, „Моята молитва” , „Обесването на Васил Левски” и много други.