Избрани Новини

В Сандански честват 170 години от рождението на Христо Ботев

Поклонението пред делото на поета- революционер ще започне в 10:00 ч.

На 6 януари ще се навършат 170 години от рождението на Христо Ботев. В България започват честванията по случай 170-годишнината от рождението на националния герой, поет и революционер. Тази година е определена като годината на Ботев.
Преклонение пред живота и делото на големия поет и революционер ще започне на 6 януари, 10:00 ч. пред паметника на великия българин, намиращ се пред III ОУ „Христо Ботев“ в град Сандански. В знак на почит и признателност представители на местната власт, ученици и граждани ще поднесат цветя и венци.
Освен годишнината от рождението на великия Ботев, днес на 6 януари отбелязваме Богоявление – един от най-големите християнски празници.
Кръщаването на водата и ритуалното хвърляне на кръста в Сандански ще се проведе от 11:00 ч. на езерото в градския  парк „Свети Врач“.
В 10:30 ч. свещениците от местното църковно настоятелство и кмета на Община Сандански Кирил Котев ще поведат литийното шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в градския парк „Свети Врач“. Там в 11:00 ч. ще започне церемония по водоосвещение и ще бъде хвърлен символът на християнската вяра. В церемонията ще вземе участие Общинският  духов оркестър. За първи път в ритуала ще се включат и военните от Военно формирование 56 040 - Благоевград, за да бъде възстановена стародавната традиция по освещаване на знамената на България и Община Сандански.




Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)