Избрани Новини

Винен бар в Банско предлага напитки, произведени от изби в региона

Българско вино обичат да пият повече англичани и туристи от Япония, Китай и Португалия

През последните 5 години българските вина, освен че печелят престижни награди на конкурси у нас и в чужбина, стават и все по-предпочитани от туристите, които посещават зимните ни курорти. Винен бар в Банско предлагат само български напитки, произведени от изби в Благоевградския регион, съобщава БНТ.

Преди година и половина Деян и Силвия решили да отворят винен бар в Банско, защото напитката се предлагала единствено в местните механи. А избрали само произведени в региона, защото от гроздето, отгледано на масиви по долината на река Струма, става чудесно вино.

Деян Стойков: "Всъщност славата на българското вино е тръгнала от Мелник, от мелнишкото вино. Уинстън Чърчил е бил първият клиент на българско вино, така да кажем, и затова решихме да върнем нещата обратно: да покажем отново и да рекламираме хубавите регионални вина."

Тук всеки може да опита чаша от 45 вида вина, а местата в бара не са много.

Силвия Терзиева: "И ако седнат четирима човека на една маса, след половин час са приятели с останалата част от клиентите на в бара."

Чаша българско вино в този винен бар в Банско се предлага и с мезе, при това безплатно от български продукти.

Деян Стойков: "Всички сирена, кашкавали, мезета, които предлагаме, също са от региона. Говорим за един региона от 20 км. Tака че популяризираме и тях чрез този бар."

Клиентите на този винен бар са предимно чужденци. Българско вино обичат да пият повече англичаните, но сред почитателите на напитката са и туристите от Япония, Китай и Португалия. Вино от местните изби е добра реклама за страната ни, защото туристите, които идват тук да карат ски, питат и искат да се докоснат до българското производство и традиции, характерни за региона.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов