Банско благодари на правителството за отговорната държавническа позиция

Дава се възможност за развитието не само на зимните спортове в Банско, но и в останалите зимни курорти в България

Във връзка с приетото решение на Министерски съвет днес относно даване на зелена светлина за извършване на промени в Плана за управление на НП „Пирин” съгласно всички изисквания на екологичното законодателство, в община Банско се проведе брифинг на кмета на община Банско Георги Икономов, министърът на туризма Николина Ангелкова и комисаря по регионално развитие към Европейската комисия Корина Крецу.
„Благодаря на правителството и лично на министър-председателя Бойко Борисов за отговорната държавническа позиция, която бе изразена днес по време на заседание на Министерския съвет. С приетото решение за промени в действащия план за управление на НП „Пирин” се дава възможност за развитието не само на зимните спортове в Банско, но и в останалите зимни курорти в България. Това бе едно принципно решение, базирано на политическа далновидност в подкрепа на устойчивото икономическо развитие на планинските региони в съответствие с екологичните норми и изисквания за защита на природата. Това е кауза, която защитаваме от осем години и днешният ден е специален за нас. Той бележи една голяма крачка за зимния туризъм в страната и неговото бъдеще”, сподели кметът на Банско  Георги Икономов.
Министър Ангелкова сподели радостта си от взетото решение на Министерския съвет и отново подчерта, че процедурата за реализация на инвестиционно намерение, свързана с доизграждане на спортна инфраструктура на територията на ски зона Банско, ще премине през всички законови процедури по оценка на въздействието върху околната среда.
Еврокомисарят Корина Крецу, която е в Банско за своята коледна ваканция, изтъкна радостта си, че се намира в най-добрия курорт в Източна Европа в момент, в който се дава зелена светлина за неговото по-нататъшно развитие: „Като румънска и европейска гражданка считам, че Банско е добър пример за това как трябва да се развива една туристическа дестинация. Многото посетители от съседните държави Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, го доказват. В навечерието на Председателството на България на Съвета на ЕС, това е знак към Европа да обърне поглед към по-бедните държави-членки. Считам, че политическите решения, които намират правилния баланс между икономическо развитие в съответствие с екологичните норми, са правилната посока за намаляването на ножицата между бедните и богатите граждани на ЕС”.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен