Нено Димов: В Банско ще се опитаме да намерим максимален баланс

22-ри декември е крайният срок за общественото обсъждане

Нено Димов, министър на околната среда и водите, в разговор с Клара Маринова в ефира на Радио К2, заяви позицията си относно концесията на ски зоната в Банско и плана за управление на парк „Пирин”.

Нено Димов обясни, че на практика проектът за промяна на концесията, който е бил отложен на МС, и планът за управление на националния парк от формална гледна точка не са свързани. Те могат да бъдат приемани разделно. Той продължи, че концесията е имала нужда само от междуведомствено съгласуване, докато планът за управление е трябвало по закон да премине през 30 дневно обществено обсъждане. Тъй като засягат едно и също нещо обаче, е имало логика те да бъдат приемани едновременно, защото като се търси баланс между икономическите и екологичните аспекти е по-логично да се гледат едновременно. „Именно поради това и вчера взех решение да оттегля точката от заседанието на МС, което беше насрочено за днес, да изчакам края на общественото обсъждане на плана за управление и да внеса двете едновременно точно за да се намери максимален баланс между икономическия и екологичния прочит на този проблем!”, обясни министърът на околната среда и водите.

Нено Димов каза, че 22-ри декември е крайният срок за общественото обсъждане. Много зависи колко бележки ще бъдат получени и колко време ще е необходимо, за да бъдат обобщени. Той добави, че на следващото заседание на МС след 22-ри декември ще се опита да внесе съвместно двете точки.

На въпрос „Какви са прогнозите Ви, какво ще се приеме?” министър Ненов отговори, че ако погледнем концесионния договор, в него има много неясноти и оттам идват противоречията. Самият предмет, обхватът е много неточно указан. Трябва все пак да се даде дължимото на това, че той е правен по закон от 2001 г. и е бил първата концесия от този ред. За да може да бъде изчистен предметът на концесията, то тя трябва да бъде преразгледана.

Що се отнася до плана за управление на парк „Пирин”, то той в момента забранява всякаква инвестиционна дейност, дори и в буферната зона, което не е необходимо, защото това не е резерват. Това не означава, че по закон могат да се строят само спортни съоръжения. Дори и да има обаче инвестиционно намерение, каквото в момента няма как да се случи, то ще мине през оценка за въздействие върху околната среда и всички екологични процедури. „Така че отпушването на този казус би могло да доведе до втора кабинка на Банско, ако разбира се, изобщо има инвестиционно предложение в тази посока”, заяви министърът на околната среда и водите.

Нено Димов обясни, че тук стои и по-общият въпрос как ще се развиват зимните спортове и зимният туризъм в България. Той продължи, че Министерството на туризма е приключило с работна група и има развитие. Така че може би частният случай ще намери решение в тази обща картина.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен