Избрани Новини

Представиха книгата "Ален мак самотен“ в Благоевград

Кметът д-р Атанас Камбитов бе домакин на представянето

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов бе домакин на представянето на книгата на британската авторка Мерсия Макдермот  „Ален мак самотен“, посветена на живота на Димитър Благоев. Д-р Камбитов приветства гостите в зала „22 септември“, сред които академик Васил Гюзелев, историк и изследовател, журналистът и издателят Христо Георгиев, Ана Райкова, близка приятелка на авторката и проф. Йордан Костадинов.
„Преди няколко месеца г-н Причкапов и издателя на книгата Христо Георгиев дойдоха с молба Общината да подкрепи изданието. Нито за миг не се поколебах и няма как да бъде иначе. Градът носи името на Благоев. Той е нашият патрон. Ние сме горди да се наричаме благоевградчани. Мерсия Макдермот освен автор на книгата е и почетен гражданин на Благоевград. От 4 книги, 2 са за Гоце Делчев и за Яне Сандански. Тя е неразривно свързана с нашия край и нашата история. Тя е част от нашата история и няма нищо по-логично от това да презентираме книгата в Благоевград. Истинският оценител на една идея, дали е добра и стойностна, е времето. За всички тези години, този „Ален мак самотен“ роди много поля от алени макове. Факт е, че и след повече от 100 години, стотици хиляди българи припознават идеята като своя, означава, че тя е добра и си заслужава. Не си длъжен да споделяш идеите, но си длъжен да ги уважаваш, а много по-добре, ако взимаш най-хубавите от тях. Надявам се книгата да има много читатели и всеки да види това, което търси в нея“,  каза в приветствието си кметът д-р Атанас Камбитов и благодари на Инициативния комитет, с чиито усилия се реализира издаването на книгата.
Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов връчи юбилейна грамота „100 години свобода“, която се връчва на хора, които са допринесли за България, за българското на Мерсия Макдермот, която бе получена от  издателя Христо Георгиев. 
В предварителен разговор Ана Райкова представи неизвестни факти от живота на Мерсия Макдермот пред д-р Камбитов.
Книгата за историята и живота на дядо Благоев бе представена при голям интерес пред жителите и гостите на Благоевград. Във видеосъобщение Мерсия Макдермот поздрави присъстващите. В края на презентацията  кметът Камбитов обяви, че голям брой книги  ще бъдат дарени на обществени и училищни библиотеки в Благоевград, за да бъдат достъпни за всеки.
В книгата „Ален мак самотен“ авторката разказва за бурния живот и делото на Димитър Благоев и тежките времена, в които е живял, преди един век.  Това е четвъртият труд на писателката, в който тя  пише за велики българи.  Мерсия Макдермот има издадени книги  за Васил Левски, Гоце Делчев, Яне Сандански, с които предизвика  огромен интерес сред българските читатели.
Настоящата книга се предлага за първи път на българския пазар.  През 2014 година книгата за Дядо Благоев се публикува в Англия.
Мерсия Макдермот е британска историчка и писателка. Тя е чуждестранен член на БАН и доктор хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2017 година по случай 90-годишнината ѝ е удостоена с отличието „Златен Век“- огърлие.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)